Andmekaitse: nutikad elektriarvestid saadavad teenusepakkujale isiklikku infot

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanamoodne elektriarvesti.
Vanamoodne elektriarvesti. Foto: Andres Teiss.

Andmekaitseinspektsiooni juht Viljar Peep avaldab kirjas majandusministeeriumile muret uute nutikate elektriarvestite pärast, mis edastavad elektrimüüjale inimeste kohta isiklikke andmeid.

«Arvestades Euroopa Liidu energiasäästu poliitikat, muuhulgas EL-i nn kolmandat energiapaketti, muutub ühe tõenäolisemaks ka Eestile lähiaastatel nutiarvestite kasutuselevõtt,» kirjutas Peep ministeeriumi asekantsler Einari Kiselile adresseeritud kirjas.

Nutiarvestid on oma olemuselt seadmed, mis mõõdavad elektritarbimist, kuid teevad seda detailsemalt ja rohkemate lisavõimalustega kui tavalised elektriarvestid. Lisaks isiku nimele ja aadressile kaasneb nutiarvestite kasutamisel ka isiku ja tema pereliikmete profileerimine – tarbimiseelistused, elustiil jms.

«See omakorda toob kaasa suurenenud ohu isiku õigustele era- ja perekonnaelu puutumatuse osas. Sellest tulenevalt peab Andmekaitse Inspektsioon äärmiselt oluliseks juba süsteemide arendamisetapis sisse planeerida ka privaatsuse kaitse põhimõtete rakendamist,» kirjutas Peep.

Kirjas toonitab Peep koostöö tegemise vajadust AKI ja ministeeriumi vahel, mille eesmärgiks on ära hoida võimalikud isikuandmete lekked tulevikus. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles