Vanavanemate soovitatud puhastusnipid - müüdid või tegelikkus?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvist järelejääv kohvipaks sobib nii aia- kui kehahoolduseks.
Kohvist järelejääv kohvipaks sobib nii aia- kui kehahoolduseks. Foto: Panther Media/Scanpix

Järjest rohkem inimesi püüab vältida mürgiseid kemikaale oma kodudes ning võtta kasutusele vanaemadelt saadud koristusnipid. Kõik neist ei pruugi aga tõhusad olla või on õige info ajaga kaduma läinud.

Firma Helpling koristusspetsialist Roxanna Pelka nimetab mõned levinumad puhastusnipid ning märgib, kas tegu on tõsiseltvõetava soovituse või pelgalt müüdiga, vahendab news.com.au.

Torude puhastamine kohviga – müüt. Kohvipaks ei toimi samaväärselt torupuhastusvahendiga ning võib pigem torus leiduvatesse jäätmetesse takerduda ja ummistust veelgi suurendada. Pigem sega kokku neli supilusikatäit söögisoodat ja tassitäis äädikat ning vala segu kraanikausist alla. Kui see hakkab kihisema, lase sinna kuuma vett peale ning saadki ummistusest lahti.

Pottide puhastamine tomatipastaga – tõsi. Ka roostevabast terasest poti või panni sisemus võib aja möödudes kattuda vasekihiga, mille vastu aitab tomatipasta. See sisaldab äädikhapet, mis aitab vasekihti eemaldada. Vala anuma põhja paks kiht tomatipastat ning lase sel toimida 30 minutit. Seejärel pese segu maha ning mustad plekid on kadunud.

Taimed aitavad tolmust vabaneda – tõsi. Tolm tekib kiirelt ning võib halvemal juhul allergiatki põhjustada. Toataimed, eriti orhideed ja sõnajalad, püüavad õhus leiduvad saasteained ning tolmu oma lehtedele, kust saab selle kergesti lapiga ära pühkida. Taimed toimivad ka õhu filtreerijatena.

Äädikas aitab kõige vastu – müüt. Äädikaga saab küll puhastada mitmesuguseid pindu, kuid looduslikest kivipindadest, nagu marmor ja graniit, tasub äädikas eemal hoida. Äädikhape reageerib intensiivselt ka näiteks kummitihendite vastu puutudes.

Kummikinnaste kandmine on hügieeniline – müüt. On loomulik, et koristades tõmbad kummikindad kätte ja kaitsed end sedasi bakterite eest. Kinnaste materjal tekitab aga niiskust ning loob bakteritele sellega soodsa kasvupinnase. Kui soovid kindaid järgmiselgi korral kasutada, loputa neid pärast kandmist kuumas vees, kuhu on lisatud veidi äädikat ja pesuvahendit. Hiljem vääna kindad kuivaks ning kuivata neid jahedas.

Gaseeritud vesi eemaldab plekid – tõsi. Mullivees sisalduv süsihappegaas aitab kiirelt plekid välja saada, kuna see lahustab pleki kangast välja. Mida rohkem süsihappegaasi jook sisaldab, seda kergemini tuleb plekk välja. Tuleb meeles pidada, et plekki ei tohi hõõruda, vaid peaks pigem tupsutama. Samas ei tööta see meetod näiteks rasvapleki puhul.

Hõbeda puhastamiseks sobib hambapasta – tõsi. Hambapasta mõjub nii ehetele kui lauahõbedale samamoodi nagu hammastele, tehes need puhtaks. Hõõru hõbeesemeid hambapastaga ning loputa need kuuma veega üle. Oksüdeeritud hõbedaosakesed eemalduvad selle käigus kiirelt ning hõbe särab jälle, nii nagu peab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles