Lugeja kogemus: 5 olulist asja, mida remonti vajava kodu ostul arvestada

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remont
Remont Foto: SCANPIX

Toimetusega jagas oma kogemust lugeja, kes on elu jooksul mitu korda ostnud remonti vajava kodu ja selle üles vuntsinud. «Loodan, et minu kogemus aitab teistel vigu vältida,» rääkis ta.

1. Kontrolli põhjalikult kõike enne ostu

«Mida lohakam ja asjatundmatum objekti ülevaatamisel oled, seda kallimaks see sulle pärast läheb,» soovitab lugeja. «Ümberehitustel võivad puududa load, tööd võivad olla teostatud ebaprofessionaalselt ning pärast uue omanikuna ümber teha läheb väga kalliks,» hoiatab ta. Ta soovitab omadest kogemustest lähtuvalt alati kontrollida kogu ostetava objekti kohta käivat dokumentatsiooni nii ehituse asjatundjate kui ka juristiga. «Minu kogemus oli näiteks selline, kus Kalamajas osa maja üldkasutatavast pinnast ilma igasuguste lepeteta hõivanud ja oma korteriga ühendanud müüja arvas, et see on täiesti OK,» toob ta näite.

Ka soovitab ta mitte kuulata juttu, nagu läheks ihaldatud kinnisvaraobjekt minutitega käest. «Kui nii läheb, järelikult polnudki see sinu koduks mõeldud. Hoopis hullem on, kui ostad üleskiidetud nö. põrsa kotis ja pärast nutad silmad peast.»

2. Kasuta ainult asjatundjate abi, kelle tausta saad kontrollida

«Eesti ehitusturul liigub kahjuks üsna palju pisipätte ja kelme ning väikese objekti renoveerijal on kerge petta saada,» hoiatab ta. Kindlasti ei tasu tema sõnul töid ette võtta enne, kui sõlmid ettevõtjaga korrektse lepingu, mis tagab ka garantii. «Kuigi minu kogemus näitab, et esmalt ollakse väga varmad raha nuiama, siis ettemaks olgu kas olemata või pigem väiksem,» soovitab ta. «Kindlasti soovitan palgata algusest peale asjatundliku omanikujärelvalve, eriti kui ise pole ehitusvaldkonna spetsialist. Muidu võivad suvalised mördiööbikud su kodus vusserdada ja kaevata pole pärast kellelegi - ise võtsid töö sellisena vastu,» soovitab ta.

3. Lähtu funktsionaalsusest, mitte klantspildist

«Kuigi sulle võidakse planeerimisel näidata igasugu kenasid pilte, lähtu sellest, mida oma kodus vajad. Kui oled näiteks suure, avatud ruumi austaja, ära kuula mööblimüüja  juttu sellest, kuidas nii pole köögikappe kuhugi panna - nad pakuvad mugavusest ennekõike standardlahendusi, aga võimalusi on kaugelt rohkem,» pakub lugeja.

4. Kvaliteet, isegi kui see on kallis

«Mõni asi lihtsalt peab olema kvaliteetne - näiteks hästi kvaliteetne põrandakattematerjal on alguses kindlasti kallim, kuid talub palju ning kestab kaunina ka kaua. Sama käib köögi tööpinna kohta - kui oled suur kokkaja, siis kõige odavam laminaat võib sul vastu pidada vaid paar kuud, pärast pead selle asendama ikka kallima ja kvaliteetsemaga, näiteks graniidist töötasapinnaga,» soovitab ta.

5. Ära osta enne sisustust, kui kõik on valmis

«Ma tean küll, kui raske on elada näiteks köögimööblita, aga veel hullem on panna tuhandeid eurosid hakkama ja pärast paigaldamist avastada, et see köök koju ikkagi ei sobi,» räägib lugeja. «Tähtajad on küll Eestis minu arvates tellimisel ebanormaalselt pikad - üks kvaliteetmööbli tootja teatas näiteks, et nende köögimööblit peame ootama pool aastat - ent ikkagi tuleks alustada alles siis, kui renoveerimine lõppenud,» kõlab tema soovitus. «Siis näed täpselt, kuidas su soovitud planeering, värvid ja tapeedid ruumis välja näevad ning  mis sinna sobida võiks, mitte ei pea värskelt ostetud mööblitükke hakkama kohe ümber vahetama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles