Levinud nipid, millega taskuvargad püüavad sind reisil rahast lagedaks teha (2)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott ja isiklikud asjad tasub hoida enda ligi.
Rahakott ja isiklikud asjad tasub hoida enda ligi. Foto: SCANPIX

Puhkusesaidi TripAdvisor andmeil on maailma «taskuvaraste pealinnaks» Barcelona. Järgnevalt mõned nõuanded, kuidas mitte taskuvaraste ohvriks langeda Barcelonas kui ka mujal maailmas reisides.

Hoia ühistranspordis silmad lahti. Taskuargad liiguvad sageli metroodes ning otsivad järelevalveta jäetud kotte, mida pihta panna. Levinud meetod on see, et varas haarab ühistranspordis kellegi koti vahetult enne uste sulgumist ning hüppab sõiduvahendist välja, mistõttu ei ole asjade omanikul võimalik talle järele joosta. Kui paned sõiduvahendis koti enda kõrvale või maha, veendu sealjuures, et vargal poleks lihtne seda ärandada.

Ole tähelepanelik rahvarohketes kohtades. Näiteks Hispaanias asuvad vargad kõige tõenäolisemalt tegutsema kohtades, kus liigub palju turiste – Gran Via, Paseo del Prado ning Palacio Real on vaid vähesed nendest. Palju on vargustest teatatud ka metrooliinides, mida turistid sageli kasutavad, näiteks lennujaama viivas liinis.

Hoidu libapolitsei eest. Veel üks levinud petuskeem on enda politseinikuna esitlemine. Pettur võib ligineda tänaval ning küsida su rahakotti ja dokumente, teeseldes, et otsib midagi võltsitut. Samal ajal teeb teine varas su koti tühjaks või asendab «politsei» mõned su rahatähed võltsingutega. Tasub meeles pidada, et on väga ebatõenäoline, et politsei sind tülitab, välja arvatud juhul kui inimese käitumine on kahtlustäratav. Tõeline politseinik esitleks esmalt oma ametimärki ning alles siis on tal luba su dokumente näha.

Usaldada ei tasu isegi kaasturiste. Kui kaardi ja fotokaameraga inimene palub sult abi õige suuna määramisel, ole ettevaatlik, kuna see võib samuti olla viis, kuidas su tähelepanu hajutada ning samal ajal rahakott pihta panna.

Ole ettevaatlik arvet makstes. On mitmeid levinud petuskeeme, mis viiakse läbi kaardimaksega, kuid ka sularaha kasutamine ei pruugi olla alati turvaline. Ettekandja võib võtta vastu sinu sularaha, asendada selle kiirelt valerahaga ning süüdistada selles sind. See meetod sunnib klienti uuesti maksma. Kui see juhtub, palu enne juurde maksmist rääkida restorani juhtkonnaga. Pettuse ennetamiseks tasub hoida rahakott enda ligi ning väärtuslikud asjad peidus, et vargas ei tekitaks jõukas turist ahvatlust.

Ära lase taksojuhil end petta. Tee selgeks, kui pikka maad soovid sõita ning mis see maksma võiks minna. Kui sul pole aimugi, kuhu ja millist teed pidi sõita soovid, võib taksojuht kasseerida tegelikkuses viieeurose sõidu eest mitu korda rohkem. Võimalusel kasuta mõnd tuntud taksoäppi, kus on kilomeetri hind fikseeritud.

Ära lange võltsheategevuse ohvriks. Annetuse küsijad võivad samamoodi olla kas pealetükkivad või hajutavad nad turisti tähelepanu, et kaaslane saaks samal ajal tegutseda. Pigem tasub sellistega suhtlemisest ning rahakoti nähtaval hoidmisest hoiduda.

Asjade pillamise petuskeem. See toimib samamoodi tähelepanu hajutades. Kui võõras hõikab sind ja küsib, kas mahapillatud asi kuulub sulle, siis ole ettevaatlik, kuna selle käigus võib keegi teine su samal ajal tühjaks teha. Kui võõras pakub sulle asja, mis pole sinu oma, kõnni samuti kiiresti eemale.

Väldi teeäärseid mänge. Kui keegi kutsub sind ühinema jalgpallimängus, võid pärast mängu nautimist avastada, et su isiklikud asjad pole enam kohas, kuhu nad jätsid. Levinud on ka kaardimängud pargis, kuid sealsed mängijad on enamasti pettuses kokku leppinud ja teevad su rahast tühjaks.

Allikas: Local Spain

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles