Turuletid täitusid värske kraamiga, ostjaid napib

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba seitse aastat turumüüja ametit pidanud Galina kurtis, et nädala sees on ostjaid vähevõitu, alles laupäeviti läheb kauplemine elavamaks. Hea minek on praegu taimedel, aga ka rohelisel sibulal ja tillil.
Juba seitse aastat turumüüja ametit pidanud Galina kurtis, et nädala sees on ostjaid vähevõitu, alles laupäeviti läheb kauplemine elavamaks. Hea minek on praegu taimedel, aga ka rohelisel sibulal ja tillil. Foto: Sirje Lemmik / Valgamalane

Valga turul oli selle nädala argipäevahommikuti müüjaid üle paarikümne ja lettidel nii taimi kui kevadist aiakraami. Väravas ergutas aga turumelu lõõtsamees.

Ilm oli teisipäeva hommikul suviselt soe – müüjate jaoks ehk liigagi, sest müügile toodud taimed kippusid päid longu laskma. Juba varahommikul sättisid müügilaudu eestlaste kõrval korda ka lätlased, kes põhiliselt lilleampleid ja -taimi müüsid. Ostjaid oli liikumas kümmekond.

Kuigi maasikaid ja värsket kartulit müügil veel ei olnud, oli valik üpris rikkalik: roheline sibul, salat, rabarber, redis, kartul, mesi, värske hapukurk. Suures valikus pakuti lille- ja köögiviljataimi. Osta sai tomati-, kurgi-, kõrvitsa-, paprika-, peterselli- ja kapsa- ning palju eri sorti lilletaimi. Värvikirevate lilleamplite hinnad algasid kaheksast ja küündisid 12 euroni.

Valgalane Tõnu Tomp, kes käib turul oma kasvatatut müümas juba viisteist aastat, oli letile ladunud rabarberit, värsket hapukurki ja kurki, rohelist sibulat ja tilli. Veel pakkus ta tomati-, peterselli-, paprika-, kõrvitsa- ja kurgitaimi. «Näete, siin on pohlamoos ja mustikamahl, kõik minu perenaise valmistatud,» näitas Tomp kaupa. Müügil oli ka kuivatatud soolasärg, 30 senti tükk, ja latikas. «Kevadel ise püüdsin ja kuivatasin.»

Ostlejaid napib

Tombi sõnul on turg aastatega ostjate poolest viletsamaks jäänud. Laupäeviti rahvast ikka käib, kuid muidu liigub ostjaid hõredalt. «Praegugi on ainult üksikuid inimesi. Eriti kehv on seis kuu lõpu poole, kui rahval raha otsas. Praegu ostetakse peamiselt taimi, rohelist sibulat ja tilli.»

Küsimusele, millal ta tomatid letti toob, vastas mees, et pärast jaanipäeva. Kui mõni aeg tagasi nurises ta turul valitsevate tingimuste ja rendihindade üle, siis nüüd oli tal ainult kiidusõnu öelda. «Uue turuomaniku ajal on ehitatud turule varikatusega kauplemiskohad ja ka rendihinnad on pea poole soodsamad. Selle müügikoha eest maksan näiteks neli eurot.»

Kauplemas käib Tomp seepärast, et oma perest ülejääva aiakaubaga pensionilisa teenida.

Lätlane Ivars käib Valga turul kauplemas juba seitsmendat aastat ja müügile oli ta toonud lilletaimi ning -ampleid. Köögiviljataimedest oli tal pakkuda paprika-, peterselli-, kurgi-, kõrvitsa-, kapsa- ja kabatšokitaimi. Letil oli ka värske kurk kilohinnaga kolm eurot.

«Minu isa on köögivilja- ja lillekasvatusega tegelenud juba üle 30 aasta ja nüüd on ka minu pere sellele pühendunud. Meil on Valka lähistel ehitatud ruumikad kasvumajad. Müüme peale Valga turu ka Lätimaal,» rääkis ta. Mehe sõnul olevat Valgas aga ostlemine tunduvalt elavam kui piirilinna Läti poolel.

Ööbiku ürditalu perenaine Inge Põder-Männiste müüs talus valmistatud snäkke ning maasika-, vaarika-, tomati-, maitse- ja ravimtaimi.

«Tulipunane aedmonarda on väga hea maitse-, ravi- ja ka ilutaim. Sama võib öelda ka pipar- ja õunmündi kohta. Ravi- ja maitsetaimedel tasub pärast istutamist ladvad kolmandiku võrra ära näpistada, siis hakkab põõsast kasvatama,» soovitas perenaine. Teisipäeval oli ta kella 11ks ära müünud aga ainult kolm taime. «Ostjaid on hõredalt, laupäeviti liigub veidi rohkem rahvast.»

Ka lätlanna Galina, kes käib Valga turul kauplemas juba seitse aastat, kurtis, et turulisi käib vähe. Tema müügiletil oli lilletaimede kõrval samuti kurgi-, tomati-, kabatšoki- ja paprikataimi. Veel oli tal pakkuda kuivatatud õunu ja hapuoblikat. «Pension on väike, tuleb lisa teenida,» nentis ta.

Rikkalik liha- ja kalavalik

Aprillis vahetasid liha- ja kalakaupmehed turul asukohta. Hallis oli teisipäeval viis liha- ja üks kalamüüja. Lihatoodete sortiment ning kalavalik oli väga rikkalik, ostjaid siiski napilt. «Asukoha muutus ei tulnud kasuks, inimesed on harjunud otse ukse ette sõitma. Nüüd jääme veidi kõrvale ja kohe mõjub,» rääkis pikaajaline lihamüüja Peeter Naaris.

«Kaup on eestimaine ja minu arvates veidi soodsama hinnaga kui ümberkaudsetes kauplustes. Kõige paremini läheb müügiks hakkliha, pehme ribi ja salaami,» kinnitas ta. Temagi kurtis, et turulisi käib hõredalt, kuid laupäeviti on kauplemine siiski päris elav.

Kalaletis oleva Õnne Sillandi sõnul on kalavalik rikkalik ja pakkumisel nii odavamat kui kallimat kraami. Teisipäeval oli müügil tuulehaug, latikas, lest, haug, räim, soolaheeringas, suitsuräim ja palju muud. «Ostetakse kõiki kalu, kuid kõige paremini läheb värske räim, mille kilohind 1.60,» sõnas müüja.

Maarahvalgi linnaturule asja

Maalt linna turule taimi ostma tulnud Ellen Pärnaste ütles, et ta väga sageli turul ei käi, küll ostab sealt köögivilja- ja lilletaimi. «Ei ole tahtmist nende eelkasvatamisega mässata. Hinnad on soodsad ja valik on ka päris suur,» lisas ta.

Teisipäeval oli ta oma kotti soetanud juba kümme tomati-, viis kurgi-, kolm kõrvitsa- ja paarkümmend kapsataime. «Ostan veel lilletaimi. Ei saanud mööda minna ka värskest hapukurgist, ostsin kohe terve kilo.»

50 sendi eest võis iga soovija saada endale luua ja 80 sendi eest võrratult lõhnavaid piibelehekimpe, mida müüs lätlanna Agrite. «Piibelehed on juba lõpukorral, käin neid praegu lausa 60 kilomeetri kaugusel korjamas,» sõnas naine. Kohal oli ka Kanepi aiand, kus rikkalik lillede, taimede ja ilupõõsaste valik. Turuväravas istus aga lõõtsamees, kes oli laululoo üles võtnud ja möödujatelt oma etteaste eest annetusi ootas.

HINNAD VALGA TURUL 31. mail

Värske sibul  0.30–0.50 €/kimp

Till 0.30 €/kimp

Värske kurk 2.50–3 €/kg

Kartul 0.30–0.50 €/kg

Rabarber 1 €/kg

Tomati- ja kurgitaimed  0.50–1 €

Lilletaimed 0.20–0.80 €

Köögiviljataimed  0.15–0.60 €

Roosbegooniad 3–5 €

Hakkliha 3.60 €/kg

Sealiha 3.80–5.35 €/kg

Pehme ribikont 3.30 €/kg

Lest 3.95 €/kg

Haug 3.20 €/kg

Allikas: Valga turg

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles