Teadur: vettinud lumi ja närilised võivad ohustada viljapuid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talv aias.
Talv aias. Foto: Raigo Pajula

Kohev lumi on aiakultuuridele heaks katteks pakase korral, kuid sula tagajärjel tekkiv vettinud lumi võib ohustada noori viljapuid, hoiatab Polli aiandusuuringute keskuse teadur Toivo Univer.


«Tänavu sadas lumi maha ajal kui maapind oli õige pisut külmunud, aga rohukamaras maapind lume all on veel täitsa sula. Jaanuari teisel nädalal, kui õhutemperatuur tõusis mitmel päeval üle nulli, tihenes lumi märgatavalt ja vajus kokku,» kirjaldas Univer toimunut.

Sulale järgnev külm aga tekitab omakorda lumele kooriku. Madalalt harunenud noorte puude võraoksad jäid tänavu paksu lume sisse ja lumekihi vajumisel rebitakse osa oksi tüve küljest lahti.

Aiandusteadlase hinnangul on kahjustused suuremad noortel hapukirsi puudel ja õunapuusortidel, mille põhioksad on terava väljumisnurgaga.

Ta soovitab esimesel võimalusel noorte viljapuude oksterinde piirkonnas lumi eemaldada ja tüve ümber jääv lumi tallamisega tihendada. Lumetallamisega ennetame iirekahjustusi, sest hiired liiguvad peamiselt kohevas lumes maapinnal rohukamara sees.

Hiired närivad noortel viljapuudel koort ja jämedamaid juuri maapinna lähedal juurekaela piirkonnas. Mõnel kevadel olen täheldanud võralõikusega eemaldatud ja reavahedesse heidetud okstel koore ja pungade närimist.

«Kaldun arvama, et puukoor, pungad ja juured on hiirtele vajaliku toidu, sealhulgas vitamiinide allikaks, kuid teisalt on närilistel eluliselt vajalik lõikehambaid kulutada, sest
viimased kasvavad pidevalt pikemaks. Tihendatud lumes on hiirte tegevus takistatud,» rääkis Univer.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles