Uuring: õigete tõrjevõtetega saab oluliselt vähendada pritsimiskadusid

Kerli Kivistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Säästvam pritsimine aitab vähendada taimekaitsevahendite kasutamisega kaasnevaid tervise- ja keskkonnariske.
Säästvam pritsimine aitab vähendada taimekaitsevahendite kasutamisega kaasnevaid tervise- ja keskkonnariske. Foto: Elmo Riig / Sakala

Uuringust selgub, et õige ajastuse, sobivate tehniliste lahenduste ja pritsi õigete seadistustega saab taimekahjustajate tõrjel pritsimiskadusid vähendada vähemalt 40 protsenti.

«Kõige olulisem on valida tõrjetöödeks õige aeg ja sobivad ilmastikuolud. Näiteks selgub uuringust, et kui  õhu temperatuur on üle 25 kraadi ja suhteline niiskus alla 60 protsendi, siis pritsimisel väiksemad piisad haihtuvad ning tuule suurema kiiruse korral lendub üle 40 protsendi piiskadest,» ütles Maaeluministeeriumi taimetervise osakonna nõunik Evelin Hillep.

Ta lisas, te kadusid saab vähendada ka õigeid tehnilisi lahendusi ja pritsi seadistusi kasutades. «Pritsimiskadude vähendamine aitaks oluliselt vähendada ka taimekaitsevahendite kasutamisega kaasnevaid tervise- ja keskkonnariske,» sõnas ta.

Uuringu teostaja, Eesti Taimekasvatuse Instituudi vaneminsener Jaanus Siimu sõnul on kõige tavalisem kadu taimekaitsevahendi triiv – piiskade sattumine taimekahjustaja asemel pritsimiseks mitte ette nähtud kohta. «Põllumees saab tuulest põhjustatud triivi vähendamiseks kasutada näiteks õhkkardinaga poomiga pritse, triivi vähendavaid pritsi otsakuid, pritsida madalama rõhuga ja suuremate piiskadega,» ütles Jaanus Siim.

Põllumajandusministri määrus taimekaitsevahendi kasutamise ja hoiukoha täpsemate nõuete kohta sätestab, et töölahuse tugeva õhku hajumise vältimiseks on keelatud taimekaitsevahendit pritsida, kui õhutemperatuur on üle 25 kraadi. Samuti on keelatud taimekaitsevahendit pritsida, kui tuule kiirus on üle neli meetrit sekundis, välja arvatud juhul kui seda lubab taimekaitseseadme kasutusjuhend.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles