Politsei avastas taksoroolist tagaotsitava mehe (1)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulika takso seisis pühapäeval ajutiselt politsei hoovis.
Tulika takso seisis pühapäeval ajutiselt politsei hoovis. Foto: Eero Vabamägi

Põhja prefektuuri politseinikud avastasid Tulika takso roolist 56-aastase tagaotsitava. Taksofirma juht laiutab käsi – mehel oli olemas täiesti kehtiv teenindajakaart.

Põhja prefektuuri politseinikud tabasid möödunud neljapäeva õhtul kell 22.30 Olümpia hotelli eest tagaotsitava Maido (56), kes südamerahuga taksot sõitis, kuigi oleks pidanud 29. aprillist Tallinna vanglas karistust kandma. Kuna sinna ta sinna vabatahtlikult ei ilmunud, pidi politsei hakkama jälgi ajama.

Tegemist on ühe taksojuhiga, kes osales kuritegelikus skeemis ja vedas kundesid Pirital asuvasse bordelli. Osa intiimteenuse eest makstavast rahast said taksojuhid endale.

Tulika Takso juhti Mati Saart paneb selline uudis kukalt kratsima - ta nendib, et tegemist on mainekahjuga, kuid samas ütleb, et taksofirma poleks saanud selle ära hoidmiseks või politsei aitamiseks midagi teha.

Nimelt jõustus 1. aprillist ühistranspordiseaduse parandus, mille kohaselt peab kõikidel taksojuhtidel olema teenindajakaart. «Olemas on ka mainenõue, mille üks osa on see, kas on olemas kehtiv karistus või mitte,» rääkis Saar, kes lisas, et kaarti annab välja kohalik omavalitsus, kes kontrollib ka karistusregistrit ja teeb siis otsuse.

«Ettevõttel läks lihtsamaks – meie ei pea olema kohtunikud. Juhid, kes sõidavad, nende karistusi on kontrollinud ja hinnanud kohalik omavalitsus,» rääkis Saar, kelle sõnul pole Tulikas tööl ühtegi teenindajakaardita juhti. 

Karistuse pärast pole kaarti ära võetud

Ka Maidol oli see dokument olemas. «Talle oli see väljastatud eelmise aasta 21. oktoobril Tallinna linna poolt,» kinnitas Saar ja toonitas, et see tõendab isiku õigust töötada taksojuhina.

Tallinna transpordiameti linnatranspordi osakonna juhataja Ruth Pärn tõdes, et nendeni jõudis informatsioon taksojuhi karistuse kohta Postimehelt. Seepeale tehti päring karistusregistrisse ning selguski, et taksojuhil on kehtiv karistus. Täna hommikul peatatigi omal algatusel teenindajakaardi kehtivus.  

Pärn nendib aga, et nii see olema ei peaks. «Ühistranspordiregister, mis on maanteeameti juures, peab töötama registrina ja kontrollima kõikvõimalikud karistused üle,» oli Pärn üllatunud.

Tema sõnul kontrolliti kaardi väljastamisel ka ise karistusregistrit ja sel ajal karistust ei olnud.

Tõepoolest, ehkki Harju maakohus mõistis mehe süüdi juba 2014. aasta septembris kuritegelikku ühendusse kuulumises ning inimkaubanduses, siis pärast edasikaebamisi jõustus karistus alles tänavu märtsis. Kusjuures riigikohus otsustas juba 2015. aasta novembris, et ei võta Maido kaebust menetlusse. Küll aga menetles riigikohus bordelliäri peakorraldaja Aleksei Švedovi kaebust sama asja raames ning tegi lõpliku otsuse tänavu märtsis. 

Sama otsusega jõustus ka Maidole määratud karistus. Taksojuht sai karistuseks kolm aastat ja kuus kuud vangistust, millest pidi šokivangistusena ära kandma kohe kolm kuud ja 27 päeva. Ülejäänud oli tingimisi 5-aastase katseajaga. 

Pärna sõnul oleks aga info jõustunud karistusest pidanud just maanteeametilt kohaliku omavalitsuseni jõudma. «Maanteeameti register peaks andma meile teavet. Oleme 2000 teenindajakaarti väljastanud ja kõiki neid me ükshaaval tõepoolest ei kontrolli üle, sest register ongi selleks tehtud. Register ei ole lihtsalt üks sein,» ütles Pärn ja lisas, et tema teada pole veel ühtegi teenindajakaarti ära võetud seetõttu, et on tulnud teade, et taksojuhile on määratud karistus. Kas selliseid juhtumeid ei ole või register lihtsalt ei tööta, seda Pärn ei osanud öelda. Küll aga on kaarte tühistatud seetõttu, et juhiluba on kaotanud kehtivuse. «Selles osas on info liikunud.»

Amet uurib

Maanteeameti ühistranspordiosakonna peaspetsialist Allan Brandt selgitas, et tõepoolest näeb registri kasutusloogika ette, et igal nädalavahetusel toimuvad automaatkontrollid karistusregistrist ning nende tulemusel tuuakse info lisandunud kuritegude ja ühistranspordiseaduses mainitud väärtegude kohta menetlejale välja.

«Praegusel hetkel uurime, kas teenindajakaartide registri kontrollpäringud töötavad korrektselt. Olukorra muudab keerulisemaks asjaolu, et meil ei ole õigust teha päringuid karistusregistrisse, et teha kindlaks, millal on karistused registrisse kantud ning millal oleks teenindajakaartide register pidanud saama teavituse,» nentis Brandt. 

Seejuures oli Maido ise jõudnud esmaspäeval peatada ettevõtluse äriregistris. «Kui ettevõtlus jääb üles, siis ta peab maksma makse. Sellest tingitult ta oma ettevõtluse peatas, mille me aktsepteerisime ja peatasime taksoveoloa,» lisas Pärn.

Politsei sulges 2013. aasta juunis Pirital asuva bordelli ning saatis võrgustiku liikmed kohtu ette. 2014. aasta veebruaris kuulutas Harju maakohus 51 süüalusega mahuka bordelliäri kohtuasjas karistusotsused 27 inimesele, sealhulgas lõbumaja kolmele juhtliikmele, kes said osaliselt reaalse vangistuse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles