Imekaunid inglise aiad: mis on nende saladus?

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuntud Briti lastekirjaniku Captain W.E. Johnsi kodumaja aed.
Tuntud Briti lastekirjaniku Captain W.E. Johnsi kodumaja aed. Foto: /Caters News Agency

Äsja tähistati Briti kuninganna sünnipäeva ning VisitEngland kuulutas 2016. aasta Inglise aia- ja pargikultuuri aastaks, mistap on õige aeg klassikalisest inglise aiast juttu teha.

««Inglise aia-aastaga» tähistatakse suure visionääri, aia- ja maastikuarhitekti Lancelot  Browni (1716-1783) 300. sünniaastapäeva. Browni pärand Inglise aiandusajalukku on muljet avaldav: ta on loonud 170 suurejoonelist maastikukompleksi, aeda ja parki, mis on inspireerinud lugematul hulgal hilisemate sajandite aiakujundajaid nii Suurbritannias kui ka kõikjal Euroopas,» selgitas Riina Luik, kelle firma Elamusreisid juhtimisel on eestlased juba mõned korrad inglise aedadega tutvust saanud teha.

Foto: Simon Paulin/Svenska Dagbladet

«Browni tippaedade nimistusse kuuluvad näiteks meiegi televaatajatele tuntud «Downtown Abbey» tegevuspaigaks olev Highclere'i lossiaed ja park, samuti Blenheimi, Warwicki, Harewoodi, Milton Abbey jpt kuulsad inglise stiilis rajatud aiad ja pargid,» rääkis Luik. «Öeldakse, et pole võimalik tabada brittide olemust, ilma et külastada nende aedu.»

Foto: Riina Luik

Inglise maastikuaed hakkas tema sõnul eristuma oma Mandri-Euroopa eeskujudest 18. sajandi alguses ning selle põhijooned kujunesid välja sama sajandi lõpuks. «Inglise aedade rajamine sai suurmoeks, sest oli vähem töömahukam, odavam ning sellega oli kerge kujundada suuri maastikumassiive,» selgitas Luik.

Foto: Riina Luik

«Inglise aia peamisteks tunnusjoonteks on looduse enda potentsiaali maksimaalne ära kasutamine ja osav integreerimine kunstlikult  loodud aiaosadega; suured murupinnad koos puudesaludega; pastoraalse idülli loomine ehk kariloomade kasutamine n-ö murupügajatena; klassikalises stiilis aiaelementide (sillad, kaaristud, aiapaviljonid, varemed, grottod jne) kasutamine ning veesilma olemasolu,» tutvustas Luik.  Varem rajati metsaparki ka perekonna viimne puhkepaik.

Ühendkuningriigis on maamõisate ja losside omanikud või nende pärijad koondunud 1895. aastal asutatud National Trusti (NT) katusorganisatsiooni alla, mis aitab väärtustada, korras hoida ja on teinud huvilistele ligipääsetavaks rahvusliku kultuuripärandi säravad aarded. «Trustile kuulub 200 ajaloolist hoonet, millest valdava osa moodustavad suured maamõisate kompleksid koos aedadega. Lisaks ajaloolistele hoonetele ja aedadele, parkidele kuuluvad NT hoole alla rikkalikud kunstiväärtuste kogud. Samuti on tänavu fookusesse tõstetud Põhja-Walesis asuv 2130 km2 suurune Snowdonia rahvuspark,» rääkis Luik.

Foto: /Caters News Agency

Inglise aias on:

madad, kaunilt pügatud põõsad ja hekid

killustikuga kaetud kõnniteed, suured murupinnad

sümmeetrilised, ka tõstetud peenrad, peamiselt maja läheduses

püsikud: näiteks hortensiad, hibiskus, lupiin, leeklill, kassisaba, monarda

väike köögivilja-aed või tarbeaed

veesilm

stiilne aiapaviljon, sillad, kaaristud vms

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles