Galerii: keskhariduseta multimiljonärid

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vähestele andekatele annab elukool oluliselt suurema sissetuleku kui klassiruumis pingi nühkimine. Nii mõnegi ettevõtja, näitleja ja laulja jaoks on keskkooli poolelijätmine olnud elus õige valik, kirjutab majandusajakiri Forbes.

Seda ei maksaks siiski eeskujuks võtta, sest jutt käib vähestest omal alal eriti andekatest.

Siin on majandusajakirja väike loetelu:

Robert De Niro

Vito Corleone ja Jake La Motta fännid peavad õnne tänama, et üks maailma populaarsemaid näitlejaid enne 17.-ndat sünnipäeva keskkooli pooleli jättis. Kahekordne Oscari võitja õppis Lee Strasbergi näitestuudios. Oma elu jooksul on ta nii mõndagi ka äri kohta kõrva taha pannud, sest tema finantsportfell sisaldab nii  filmistuudiot TriBeCa Productions kui nii mõndagi uhket New Yorgi einestamispaika.

Vidal Sassoon

Pärast seitset aastat lastekodus alustas tulevane Briti juuksuriguru 14-aastaselt juuksuri- ja habemeajamistöökojas õpipoisina. Peamiselt oma geomeetriliste lõikuste poolest tuntud Sassooni isiklikku varandust hinnatakse 130 miljoni dollari suuruseks.

Francois Pinault

Christie'si oksjonimaja, Gucci, Samsonite ja Puma osanikust on raske uskuda, et Prantsusmaa rikkuselt kolmas mees jättis kooli pooleli 1947.aastal ja alustas tööd isa saekojas. Kooli poolelijätmise üheks põhjuseks oli ka klassikaaslaste norimine tema vaese päritolu kallal. Igatahes hinnatakse nüüd jaekaubanduskuninga ja näitlejanna Salma Hayeki äia vara 8,7 miljardile dollarile.

Jessica Simpson

Laulja, moedisainer ja TV tõsieluseriaali staar Jessica Simpson võib hoobelda kahe plaatinaalbumiga, kingabrändiga ning juuksehooldustoodetega: seda vaatamata koolist väljakukkumisele.

Uma Thurman

Talle on geenidega perekonnast kaasa antud nii mõistus kui ilu. Thurmani ema oli modell, isa aga Columbia ülikooli professor. Tulevane edukas näitleja vahetas keskkooli 16-aastaselt lavaelu vastu. Filmidebüüdi tegi ta 1988.aastal ning kogus kuulsust filmidega «Ohtlikud suhted» ja Quentin Taratino filmidega «Pulp Fiction»  ning «Kill Bill».

Billy Joel

«Ma ei lähe mitte Columbia ülikooli, ma lähen Columbia Recordsisse ja seal ei ole keskkoolitunnistust tarvis,» teatas Billy Joel, kui selgus, et 1967.aastal jäi tal keskkooli lõpetamiseks vajalikust punktisummast puudu. Kuuekordne  Grammy võitja on müünud enam kui 150 miljonit plaati. Tema varanduse suuruseks hinnatakse 160 miljonit dollarit.

Catherine Zeta-Jones

Õmblejanna ning vabrikuomaniku tütar tuli koolist ära 15-aastaselt, et Londonis lavakarjääri teha.  Kuulsus tuli 90.-ndate lõpus koos Anthony Hopkinsi ja Antonio Banderasega filmis Zorro mask. Näitlejanna on osalenud ka Elizabeth Ardeni, T-Mobile, Alfa Romeo ja Di Modolo juveelifirma reklaamides. Tema varandust hinnatakse 45 miljonile dollarile.

Amancio Ortega

Hispaania rikkaim mees, Zara, Stradivariuse ja Massimo Dutti kaubamärkide omaniku Indiexi moeimpeeriumi looja alustas eluteed raudteetöölise peres. Kooli jättis ta pooleli 14-aastaselt ja hakkas tööle T-särgi firma jooksupoisina. 1972.aastal asutas hommikumantlite valmistamisega tegeleva ettevõtte, millest tänaseks on saanud Zara. Täna kuulub talle ka luksuskorterite kompleks Miamis ning kinnisvara Madridis, Pariisis, Londonis ja Lissabonis. Mehe varandust hinnatakse 25 miljardile dollarile.

Simon Cowell

Talendisaates kohtunik pani mullu taskusse hinnanguliselt 80 miljonit dollarit. Kooli jättis ta pooleli 16.-aastaselt, alustades tööd EMI kirjade osakonnas. 23-aastaselt alustas enda lindistusstuudioga Fanfare.

Gisele Bundchen

14-aastase tüdruku leidis modellikütt Brasiilia ostukeskuses. 1996.aastal astus ta üles New Yorgi moenädalal. Maailma enimtasustatud modelli väärtuseks hinnatakse ligi 150 miljonit dollarit. Seda tänu lepingutele Versace’i, Diori jt kuulsate moefirmadega.

Richard Branson

Advokaadi ja stjuadressi poeg tuli keskkoolist ära 16-aastaselt ja alustas tööd kunsti- ja kultuuriajakirjas Student. 1970. aastal asutas ta 20-aastasena plaadi jaemüügimüügifrma Virgin. Nüüd kuulub Virgin Gruppi 200 firmat 30 riigis, sealhulgas on nii muusikafirmad, lennufirma kui mobiilifirmad. Bransonile kuulub kaks Kariibi mere saart ning tema varandus väärtuseks hinnatakse 4 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles