8 nippi, kuidas aias tigudest lahti saada (2)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tigu.
Tigu. Foto: Panther Media

Teod ja nälkjad on üks aedniku igavene nuhtlus. Seemnemaailm jagab häid nippe, kuidas tigusid oma koduaiast peletada.
 

1. Eemalda umbrohi

Nälkjad armastavad niiskeid ja varjulisi kohti, päikesekiired on nende hukatus. Seepärast soovitatakse eelkõige umbrohu õigeaegset eemaldamist ning heina niitmist aia äärtest. Nälkjad elavad peamiselt prügi, plaatide, telliskivide ja muu taolise materjali all -kui likvideerite oma aiast kogu selle sodi, teete nende pesitsemise raskeks, samuti aitab mulla pidev kobestamine.

2. Liiv, okkad ja munakoored

Nälkjad ja teod ei armasta karedaid pindu, mistap tasuks taimede ümber puistata  suureteralist liiva, peenestatud munakoori või pähklikoori, luues omapärased ringjad barjäärid. Selline kaitsevariant sobib suurepäraselt köögiviljatõusmete ja noorte lilletaimede kaitsmiseks. Suurepäraseks vahendiks näkljate peletamiseks on teravate servadega peenestatud jõekarbid, mis puistatakse lintidena peenarde vahele. Ka okaspuude okastega multšitud peenrad ei meeldi nälkjaile (eriti käib see kuuseokaste kohta).

3. Õlu

Teod ei suuda vastu panna õllele, isegi lahtunule (saksa aednike sõnul pidavat eelistama selle tumedamaid sorte). Seda kirge saab täielikult ära kasutada, kaevates maasse klaasid, mis täidetakse poolenisti õllega - eriti piiripidamatud upuvad lihtsalt õllesse, tagasihoidlikumad aga püsivad selle läheduses.

4. Tuhk, superfosfaat või lubi

Kõige lihtsam moodus on tolmutada taimede vahesid peale vihma või kastmist lubjaga. Sattudes lubjaribale, kõrvetab see lima ning nälkjas hukkub. Võib kasutada mitte puhast lupja, vaid segatuna tuha või tubakatolmuga (1:1). Vihma puudumisel töödeldakse mulda selliselt hilisõhtul või öösel, kui nälkjad asetsevad mullal või taimedel. Mulla töötlemist korratakse perioodiliselt 7-15 päeva tagant.

5. Greip

Ameerika aednikud soovitavad hoopiski originaalset meetodit nälkjate püüdmiseks greipidega - piisab poolest greibikoorest, kuhu lõigatakse väikesed avaused ja moodustub kuplikujuline lõks). Teod peaks öösel avaustest koore alla kogunema, ning hommikul jääb üle nad vaid kokku korjata ja likvideerida.

6. Kuivatatud kõrvenõges

Tomati, paprika, baklažaani taimede alla, mida nälkjad väga armastavad, võib puistata kuivatatud kõrvenõgest - nõgest nälkjad ei salli.

7. Lõksud

Teolõksudeks sobivad täielikult plaaditükikesed, ruberoidi tükid, märjad kaltsud, märg kotiriie, linoleum, arbuusikoored, kapsalehed jne. - sellise sodi alla armastavad nälkjad päevaks peitu pugeda. Piisab vaid õhtul selliste asjade asetamisest sobivatesse kohtadesse, nii võite hommikul minna ja lõksu pugenud nälkjad kokku korjata.

8. Keemiline tõrje

Metaldehüüdi toimel teod ja nälkjad kaotavad kehavedelikku, kuivavad ja surevad. Keemiline tõrjevahend kujutab endast erivärvilisi graanuleid, kõige efektiivsem on asetada graanuleid 10-15 cm vahedega.

Head lugejad, millised on teie salarelvad tigude ja nälkjatega võitlemisel?

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles