Osta korter või mitte osta: mis toimub korteriturul Tallinnas ja selle lähistel?

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara ostmine.
Kinnisvara ostmine. Foto: SCANPIX

Keskmine ruutmeetrihind  Tallinna ümbritsevates omavalitsustes jääb pealinna omale (1508 eurot/m2) alla, kuid mitmes vallas on ruutmeetrihinnad kerkinud.

Kokku tehti Harku, Jõelähtme, Kiili, Rae, Saku, Saue ja Viimsi vallas ning Maardu linnas tänavu esimese viie kuuga 551 korterite ostu-müügi tehingut. Aasta tagasi samal perioodil oli tehingute arv 589. Tehingute arv on kasvanud üksnes Viimsi ja Jõelähtme vallas.

Keskmine ruutmeetrihind jääb kõigis Tallinna ümbritsevates omavalitsustes pealinna omale (mais 1508 eurot/m2) alla. Kõige rohkem eurosid ühe ruutmeetri eest tuli välja käia Rae vallas, kus keskmine hind m2 kohta oli 1481 eurot. Rae valla korterite hinnad on aastaga teinud ka korraliku kasvu – 10%. Statistiliselt kõige suurema hüppe – 37% - on teinud Jõelähtme korterite ruutmeetrihinnad, kuid seal on tehingute arv statistilise üldistuse tegemiseks liialt väike.  Mõõdukat tõusu on näidanud ka Viimsi ja Harku vald (+2%) ning Maardu linn (+7%).

«Tallinna kinnisvaraturg on justkui pudrupott, mis üle ääre ajab ja siis üle linna piiri laiali valgub. Tallinnas toimuv mõjutab otseselt ka ümbruskonda. Nii et selline turu mõningane kokkutõmbumine on pigem ootuspärane. Korterite pikk ja pidev hinnatõus on pannud paljud mõtlema oma maja või ridaelamu soetamise peale ning linnapiiri taga on nende osakaal palju suurem,» arvas Center Kinnisvara tegevjuht Christian Ayrer.

 Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Risto Vähi lähivaldade korterite müügistatistikat vaadates siiski nukrutsemiseks põhjust ei näe. «Linnalähivaldade uued korterid on just alternatiiviks neile, kes otsivad soodsamat hinnataset ja muu hulgas ka rahulikumat keskkonda,» mainis Vähi.

Pealinna hinnad

Pealinna kinnisvaraturul mais tehingute hulk veidi siiski kasvas. Maa-ameti andmeil toimus 1180 ostu-müügitehingut, mis on 6,6% enam kui aprillis. Mulluse maiga võrreldes sõlmiti aga 6,7% vähem tehinguid.

Kortereid müüdi 804 (aprillis 753), mille ruutmeetri keskmiseks mediaanhinnaks kujunes 1508 eurot. Kui kuu võrdluses muutust hinnatasemes polnud, siis aastataguse maiga võrreldes kasvas see kerged 1,3%.

Linnaosade kaupa olid korterite keskmised mediaanhinnad ja nende liikumised järgnevad:

Haabersti: 1444 €/m2. Muutus võrreldes aprilliga +5,4% ja aastaga +2,5%.

Kadriorg: 2325 €/m2. Muutus võrreldes aprilliga -6,5% ja aastaga +12%*.

Kalamaja: 1998 €/m2. Muutus võrreldes aprilliga -8,2% ja aastaga +2,9%.

Kesklinn: 1927 €/m2. Muutus võrreldes aprilliga -6% ja aastaga +2,1%.

Kristiine: 1760 €/m2. Muutus võrreldes aprilliga +21,1%* ja aastaga +2,9%.

Lasnamäe: 1318 €/m2. Muutus võrreldes aprilliga -3,6% ja aastaga +6,2%.

Mustamäe: 1456 €/m2. Muutus võrreldes aprilliga +4,3% ja aastaga +5,7%.

Nõmme: 1297 €/m2. Muutus võrreldes aprilliga -9,9% ja aastaga -11,7%*.

Pirita: 1627 €/m2. Muutus võrreldes aprilliga +3,1% ja aastaga -4,7%.

Põhja-Tallinn: 1478 €/m2. Muutus võrreldes aprilliga -7,3% ja aastaga +1,6%.

Vanalinn: 2901 €/m2. Muutus võrreldes aprilliga -9,5% ja aastaga +8,8%.

* Suuri hinnakõikumisi põhjustab tehingute struktuur – nii tehingute arv kui ka kallima või odavama hinnaklassi, näiteks uusarenduste ja väikese üldpinnaga renoveeritud, kallima ruutmeetrihinnaga korterite hulk tehingute koguarvust.

(Allikas: Uus Maa Kinnisvarabüroo)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles