Uuring: kausitäis putru päevas aitab vältida mitmeid haigusi

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kaerahelbeid on pikka aega peetud supertoiduks, mis hoiab eemal diabeedi ja südamehaigused. Seni suurim täisteratoodete uuring näitab, et kausitäis putru või muud täisterasaadust päevas võib aidata vältida vähi teket.

Harvardi ülikooli teadlased selgitasid välja, et täisteratoodetel võib olla ka mõju enneaegse surma ning vähi tekke takistamisel, vahendab Telegraph. 800 000 osavõtjaga läbi viidud uuringust selgus, et 70 grammi täisteratoodete (samaväärne korraliku kausitäie pudruga) tarbimine päevas vähendab üldist suremusriski ning võimalust vähi tekkeks 20 protsendi võrra. Ka suremus südame-veresoonkonna haigustesse vähenes 20 protsenti.

Teadlased kinnitavad, et täisteratooted aitavad kolesterooli ning veresuhkru taset kontrolli all hoida ning hoiavad ühtlasi kõhu pikemalt täis. Seega väheneb mõnevõrra ka toidukordade vahel näksimine. Seda efekti näitab nii kinoa, kliide kui ka erinevate teraviljade söömine. Täisteratooted sisaldavad kuni 25 protsenti enam valku ja kiudaineid kui rafineeritud tooted (nisujahu, pasta, valge riis).

Varasemadki uuringud on näidanud, et täisteratoodete tarbimine aitab alandada vererõhku, suurendada luutihedust, kergendada seedeprotsesse, vähendada riski haigestumaks diabeeti jm. Kaeras leivad kiudaine beeta-glükaan pakub aga kaitset südamehaiguste eest ning bioaktiivne ühend avenantramiid ennetab infarkti- ja insuldiohtu.

Terviseedendajad ja –eksperdid on samuti ühel nõul, et täisteratooted on organismile vajalikud ja kasulikud, kuid panevad südamele, et tuleb jälgida ka teisi elustiili faktoreid.

«Uuring kinnitab, et täisteratoodetel on roll ennetamaks vähki haigestumist, kuid seda on raske eristada teistest teguritest - kõige tõenäolisemalt aitavad täisteratooted ennetada soolestikuvähki. Juba aastakümneid oleme kogunud tõendeid, et kõrge kiudainesisaldusega (teraviljad, puu- ja juurviljad, pähklid ja seemned) toitude sage tarbimine ning punase liha söömie vähendamine ennetab soolestikuvähki haigestumist,» kirjeldas professor Tim Key Oxfordi ülikooli vähiuuringute keskusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles