Päästeamet rõhutab suvel päästevesti tähtsust

Anna-Maria Uulma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeameti veeohutuskampaania
Päästeameti veeohutuskampaania Foto: Päästeamet

15. juunil algava Päästeameti veeohutuskampaania «Armasta elu! Kanna päästevesti!» keskendub sel aastal päästevesti kandmisele veesõidukites. 

«Veeõnnetused juhtuvad enamasti ootamatult ja seepärast peab päästevest veesõidukisse asudes kohe seljas olema. Hiljem, näiteks juba vees olles, on seda pea võimatu selga panna,» selgitab päästeameti ennetustöö osakonna juhataja Indrek Ints.

Kampaaniaga «Armasta elu. Kanna Päästevesti!» paneb päästeamet kõigile südamele, et olenemata ujumisoskusest, soost või vanusest, tuleb veesõidukis alati päästevesti kanda. «Paljud hea ujumisoskusega inimesed võivad eeldada, et neil pole päästevesti tarvis, kuid paraku juhtub traagilisi õnnetusi ka heade ujujatega,» sõnas Ints.

Ta märkis, et oluliseks saavad muud tegurid, nagu külm vesi, vigastus, kiire vool, terviserikked või muud ettenägematud takistused. Hea ujumisoskus ei anna sellisel juhul mitte mingit eelist.

Tallinna Ülikooli rekreatsioonikorralduse õppejõu ja matkajuhi Mart Reimanni sõnul eristab just eestimaalaste riskikäitumine meid põhjamaadest. «Suveilmad on meil põhjanaabritega ju üsna sarnased, kuid siiski upub Eestis igal suvel 100 000 inimese kohta mitu inimest enam kui Soomes,» tõi Reimann välja. Ta lausus, et kui igaüks paneb veele minnes päästevesti selga ning palub seda teha ka oma lähedastel, muutuvad peagi ka ühiskonna hoiakud.

Päästeameti uuringutest on selgunud, et lisaks alkoholile on traagiliste veeõnnetuste oluliseks põhjuseks ka päästevarustuse mittekasutamine. Kuigi 87 protsenti eestlastest ja  82 protsenti  mitte-eestlastest arvavad, et päästevesti tuleks paadisõidul alati kanda, on reaalse käitumise pilt oluliselt kesisem. Vaid 66 protsenti vastajatest, kes käivad paadiga sõitmas, kannavad paadisõidul alati päästevesti.

2014. aastal hukkus Eestis veesõidukiõnnetustes 12 inimest, kellest vaid ühel oli seljas päästevest. Möödunud aastal uppus sellistes õnnetustes kuus inimest, kellest samuti vaid üks kandis päästevesti. Iga päästevestita uppunu oleks vesti kasutades võinud ellu jääda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles