Kokkuleppel võib praegugi kroonides kaubelda

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
15. jaanuarist pole kaupmeestel enam kohustust kroone vastu võtta.
15. jaanuarist pole kaupmeestel enam kohustust kroone vastu võtta. Foto: Kristjan Teedema

Tarbija24 toimetusele laekunud vihje järgi leidub ka praegu kaupmehi, kes võtavad kauba eest vastu kroone. Eesti Panga kommentaari järgi ei riku selline teguviis ühtegi reeglit.

Viljar Rääsk Eesti Panga avalike suhete büroost selgitas, et 15. jaanuar 2011 tähistas kuupäeva, mil kaupmeestelt ei saanud enam nõuda kroonide vastuvõtmist. Ainukese seadusliku maksevahendina hakkas siis kehtima euro.

Siiski ei tähenda see, et kroonides või mõnes muus vääringus maksmine oleks keelatud. Kaupmehel lihtsalt puudub kohustus neid vastu võtta.

«Kui pooled aga vastavalt lepinguvabaduse põhimõttele kokku lepivad, et tasumine kauba või teenuse eest toimub milleski muus kui eurodes, siis ei ole selles midagi ebaseaduslikku,» ütles Rääsk.

Seega ei too kroonides kauplemine kokkuleppe korral müüjale ega ostjale mingit karistust. Euro vastuvõtmisest keeldumine on aga karistatav ja sel puhul võib müüjat oodata rahatrahv.

«Oluline on, et keelduda ei tohi seadusliku maksevahendi ehk euro vastuvõtmisest,» rõhutas keskpanga esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles