Iga eestimaalane sööb pätsi leiba nädalas

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leib.
Leib. Foto: Elmo Riig / Sakala

Fazeri teatel sõi möödunud aastal iga eestimaalane 20 kilogrammi leiba aastas, mis teeb nädala kohta keskmiselt ühe pätsi. Umbes samapalju ehk 18 kilogrammi inimese kohta söödi 2010. aasta jooksul saia.


Fazer Eesti juhatuse esimehe Kristjan Kongo sõnul on päts leiba nädalas vähem kui Eesti toitumissoovitus ette näeb. «Tegelikult oleks hea, kui sööksime leiba veidi rohkem, praeguse kahe viilu asemel vähemalt kolm viilu päevas, mis tähendab ligikaudu 1,5 pätsi nädalas. Samas sööb eestlane aastas umbes kolm kilogrammi rohkem leiba kui meie lõunanaaber lätlane,» selgitas Kongo.

Fazeri arvutused põhinevad turu-uuringute firma Nielseni andmetel, mille kohaselt müüdi möödunud aastal Eestis 25 520 000 kilogrammi leiba. Sellest 17 311 000 kilogrammi oli must- ja rukkileib, 5 820 000 kilogrammi peenleib, 2 196 000 kilogrammi seemneleib ning 194 000 erinevate lisanditega leib.

Vormi alusel eelistasid eestimaalased enim pätsileiba, mida müüdi aasta jooksul 14 135 000 kilogrammi. Samuti oli populaarne vormileib, mille müügi mahuks oli 10 023 000 kilogrammi.

Lisaks leivale müüdi Nielseni andmetel Eesti kauplustes möödunud aastal 25 323 000 kilogrammi saia, mis teeb inimese kohta aastas keskmiselt 18 kilogrammi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles