Avokaadonõudlus vallandas vargustelaine

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küps avokaado.
Küps avokaado. Foto: Vida Press

Kõrge hind ning aina kasvav nõudlus avokaadode järgi nii kohalikul kui rahvusvahelisel turul on Uus-Meremaal viinud kuritegude laineni.

Jaanuarist saati on Uus-Meremaa põhjaosas toimunud ligi 40 avokaadode vargust, mil ühekorraga on minema viidud üle 350 vilja, vahendab Guardian. Eeldatavasti on varguste arv suuremgi, kuna tõenäoliselt pole paljud farmid neist teada andnud.

Enamasti tegutsevad avokaadovargad öösiti, korjates saaki nii puu otsast kui alt. Avokaadod müüakse maha teeäärsetele kioskitele, väikestele toidupoodidele või sushikohtadele edasimüümiseks.

Möödunud aastal kasvas Uus-Meremaal nõudlus avokaadode järgi ligi 96 000 majapidamise võrra, mistõttu on raske kohalikku turgugi ära toita, rääkimata veel mujale maailma eksportimisest.  

Waihi politseijaoskonna töötaja Aaron Fraseri kinnitusel on tõepoolest Uus—Meremaal avokaadovarguste laine, mida ta pole seni oma töökogemuse ajal veel täheldanud.

«Varastatud avokaadod on ohtlikud, kuna need on pooltoored ning võivad olla hiljuti taimekaitsevahenditega pritsitud ja kannavad endas veel ohtralt mürkide jääke. Kuna nõudluse tõttu on avokaadode hinnad praegu kõrged, on nende arvelt kasu saamine tõenäoliselt varastele tugevaks ajendiks,» hoiatas ta.

Uus-Meremaa avokaadokasvatajate liidu juht Jen Scoular avaldas lootust, et kuna tulemas on järelhooaeg ning hinnad alanevad, väheneb ka vargustelaine. «See on lihtne viis kiireks rahateenimiseks, kuid ma ei usu, et avokaadovaraste näol on tegu väga organiseeritud kuritegevusega  - varastatud avokaadod jõuavad küll meie kohalikele turulettidele, kuid kindlasti mitte eksportturgudele,» arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles