Jaanuaripäike võib hakata ohustama kaitseta noori viljapuid

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljapuud peavad üle elama ka karmi talve.
Viljapuud peavad üle elama ka karmi talve. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Jaanuarist paistma hakkav ere päike võib hakata okaspuid ja noorte viljapuude õhukest koort tüvel põletama.


• Okaspuudele ja rododele on viimane aeg asetada peale põletava päikesevalguse eest kaitseks varjutuskangad ja noorte viljapuude tüved valgendatakse tüvevalgendiga.

• Varjutuskangad asetatakse ümber puude või põõsaste asetatud tugikeppidele, mis on tark maasse torgata juba sügisel, kui maapind on veel pehme.

• Lumerohke talve puhul tuleb jälgida, et raske lumi ei vajutaks puude ja põõsaste oksi katki. Lund tuleks aeg-ajalt varjutuskangaga kaetud okstelt maha raputada. Eriti raskeks muutub lumi sulailmade korral.

• Näriliste tõrjeks kasutatakse peletusvärvi, mürksöötasid või seotakse kuuseoksad tihedalt ümber tüvede, okaste teravikud suunatuna allapoole. Lume all tegutsevate hiirte vastu aitab ka lume kinni trampimine ümber viljapuude tüve.

• Põtrade, kitsede ja jäneste rüüste vastu aitab viljapuid ja marjapõõsaid kaitsta verejahust valmistatud preparaat Plantskydd. Suuremate metsloomade eest kaitstakse noori viljapuid plastmassist tüvekaitsete või kõrgemate taradega.

• Talvel ärge unustage toitmast linnukesi, kes elavad teie kodu ümbruses. Lindude toidulaud peab olema talvel kaetud iga päev.


Allikas: Hortes

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles