Uus Eesti idufirma lihtsustab oluliselt finantstehingute tegemist

Liina Kanarbik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erik Prozes / Postimees

Eestis väljatöötatud isikusamasuse tuvastamise lahendus Veriff aitab e-kauplejatel ja teenusepakkujatel säästa kümneid tuhandeid eurosid, sest võimaldab klienti paremini identifitseerida ja tausta kontrollida. Tänu Veriffile saab edaspidi avada pangakonto, hoiustada raha või teha teisi finantstehinguid mugavalt kodust lahkumata.

Veriffi tegevjuht Kaarel Kotkas rääkis esmaspäeval pressiüritusel, et uus isikusamasuse tuvastamise lahendus on abiks nii kauplejatele, politseile kui potentsiaalsetele identiteedivarguste ohvritele. «Veriff on verifitseerimise šerif – meie kaitseme pettuste eest,» ütles ta.

Sarnast lahendust polnud varem võimalik Eestis kasutusele võtta, sest puudus seaduslik alus isikutuvastamiseks tehniliste vahendite kaudu finantsteenuste valdkonnas. Möödunud kolmapäeval võttis Riigikogu aga vastu uue «Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse», mis lõi juriidilise pinna innovaatilise toote kasutusele võtmiseks.

Veriff töötab nõnda, et veebikaamera vahendusel loeb Veriffi süsteem isikut tõendavalt dokumendilt maha andmed, võrdleb nende paikapidavust andmetega riiklikes registrites ning ütleb siis vastavalt võrdlusele, kas kõik andmed klapivad. Lisaks jälgib kaamera inimese nägu ning viib selle kokku dokumendifotol olevaga.

Riskide täielikuks maandamiseks vaatab veebikaamera vahendusel inimese näo üle ka Veriffi töötaja, kes siis lõpliku otsuse identifitseerimise kohta teeb. Sealjuures kirjutati seadusesse sisse ka see, et Veriffi töötaja peab küsima inimeselt paar kontrollküsimust, tagamaks täieliku turvalisuse.

Idufirma tegevjuht, 21-aastane Kaarel Kotkas ütleb, et idee luua distantsilt isikusamasuse tuvastamise programm tuli probleemist. „Hiiumaa poisina leidsin, et meile tehakse ülekohut, kuna iga finantstoimingu tegemiseks pidi sõitma mandrile,“ sõnas Kotkas. Võideldes probleemiga tegi Kotkas prototüübi ning hakkas mõttekaaslaseid otsima. „Ei läinud kaua, kui sain Inbanki meeskonnaga jutule,“ lisas ta.

Veriffi on investeerinud Inbanki tütarettevõte Inbank Technologies ning Mobi Solutions eesotsas Rain Rannu ja Linnar Viigiga. Inbanki tegevjuht Jan Andresoo sõnul saab pärast seda, kui uus seadus juuli keskpaigas jõustub, Inbankis hoiuse avada pangakontorit külastamata ning leiab, et Veriffil on ka suur rahvusvaheline potentsiaal.

Ta juhtis tähelepanu sellele, et jagamismajanduse valdkonnas on Veriffi kasutus lõpmatu – olgu selleks elamispindade välja üürimine (nt Airbnb), autojuhtide verifitseerimine (nt Uber, kellega Veriff on niisamuti koostöölepingu sõlminud) või oma sõiduauto laenamine kolmandale isikule (nt SnappCar).

Tänaseks on Veriff löönud käed ka Eesti suurima netikaubamajaga Hansapost, mille käibest moodustavad suure osa järelmaksutehingud. «Uue lahenduse positiivne külg on see, et ausa kliendi jaoks ei muutu midagi, aga ebaausa elu läheb märksa keerulisemaks,» selgitas Hansaposti juhatuse liige Taavi Rajur.

Kotkas selgitas, et e-kauplusest ostja sisestab vaid isikukoodi ja dokumendi numbri ning juba mõne sekundi jooksul teeb Veriff erinevate registrite baasil ära isikusamasuse ja taustakontrolli ehk kinnitab, et isik on elus ja tehinguvõimeline. «Sellega saavad maandatud riskid ning kauplejad ja politsei saavad seni menetlemisele kulunud aega märksa tõhusamalt kasutada,» rääkis Kotkas.

Veriffi meeskond tegi ettevõtte käivitamisel väga aktiivset koostööd e-residentsuse programmiga, rahandus- ja siseministeeriumiga, sest riiklike asutuste jaoks oli äärmiselt oluline et juriidline raamistik, tänu millele üks eraettevõte isikuandmetele ligi pääseb, oleks võimalikult täpne ning välistaks kõikvõimalikud riskid.

Rahandusministeerium on kinnitanud, et Veriff on tõepoolest maailma turvalisim virtuaalse isikutuvastuse süsteem.

Seda, kuidas Veriff töötab, näitab lähemalt Kihnu Virve:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles