Kahtlus: vesipiibubaarid rikuvad seadust

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Vesipiibubaarid peavad tagama, et toitlustamine ning piibu suitsetamine ei toimuks samas ruumis - terviseameti kinnitusel selle vastu peaaegu ei eksitagi.

«Kas tõesti võib toitlustusasutustes toimuda paralleelselt vesipiibu suitsetamine ja söömine? Selliseid söögikohti, kus pakutakse lisaks vesipiibuvalikut, on ju Tallinnas päris mitmeid. Paneb imestama, kas tõesti on normaalne, et keset vesipiibutamist on seadusega lubatud toitlustamine,» uuris toimetuse poole pöördunud lugeja.

Sotsiaalministeeriumi meediasuhete nõunik Karel Hanni kinnitas, et vesipiibu kasutamine on tubakaseaduse mõistes suitsetamine, sõltumata sellest, kas ja millist vahendit selleks kasutatakse. Vesipiibu kasutamisele ja vesipiibutubakale laienevad kõik suitsetamisele ning tubakatoote käitlemisele kehtestatud nõuded ja piirangud.

Tubakaseaduse kohaselt võib toitlustusettevõttes vesipiipu tarvitada ainult suitsuruumis või väljaspool siseruume müügikoha vahetus läheduses asuvas hooajalises laienduses - see tähendab, et vesipiipu tohib tarbida ruumis, kus toitlustamist ei toimu.

«Kui toidukoha siseruumides olevas suitsuruumis toitlustatakse, siis on tegemist ebaseadusliku tegevusega. Samas näiteks väliterrassil võib suitsetada. Küll aga ei saa kuskil välistada, et inimene võtab ise oma söögi või joogi suitsuruumi kaasa,» märkis sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna peaspetsialist Kärt Sõber.

Seaduse järgi teostab järelevalvet tubakaseaduse täitmisele terviseamet ning tuleb tõdeda, et rikkumisi vesipiibubaarides praktiliselt nendeni ei jõuagi. Terviseameti sisekommunikatsiooni spetsialisti Kairi Pika sõnul esitati mullu ametile Tallinnast üks kaebus seoses vesipiibu suitsetamisega toitlustusasutuses. Tegu on ainukese kaebusega alates 2009. aastast.

«Kontrollimisel selgus, et suitsetamisruumis puudus eestikeelne teave «Suitsetamine kahjustab tervist» ning esitamata olid ventilatsiooni mõõtmised. Järelkontrollimisel olid puudused kõrvaldatud,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles