Mida peaks teadma lapse turvatooli valimisel ja kasutamisel?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvatooli ostmisel tuleks eelkõige silmas pidada, et istet oleks võimalik autosse paigaldada.
Turvatooli ostmisel tuleks eelkõige silmas pidada, et istet oleks võimalik autosse paigaldada. Foto: SCANPIX

Autoga sõites on lapse ohutuse tagamisel oluline kasutada selleks vastavat turvahälli või –tooli. Kuidas aga valida õiget tooli ning mida peaks selle kasutamisel silmas pidama?


Turvatooli ostmisel tuleks eelkõige silmas pidada, et istet oleks võimalik autosse paigaldada. Tihtipeale selgub, et auto turvavöö ei ole piisavalt pikk. Proovi lasta ka oma lapsel istuda turvatoolis või hällis, et olla kindel, et ta tunneb end seal mugavalt.

Mille järgi peaks valima sobiva turvaistme?

• Koosta nimekiri autodest, kus hakkad tõenäoliselt lisaks enda autole turvaistet kasutama (näiteks vanavanemate auto, sõprade auto jne).

• Vali turvaiste lähtuvalt lapse kaalust. Kaaluklassi tähised: 0 – kaaluga alla 10 kilo, 0+ - kaaluga alla 13 kilo, I – kaaluga 9 - 18 kilo, II – kaaluga 15 - 25 kilo, III – kaaluga 22 – 36 kilo.

• Kontrolli milline välja valitud turvaistmetest sobib kõigisse eelpool toodud autodesse.

• Enne ostu sooritamist proovi võimaluse korral last koos istmega enda autosse. Kui laps ei ole veel sündinud ja soovite osta turvahälli, proovige turvahälli autosse kinnitada ilma lapseta. Võib juhtuda, et auto turvavöö on liiga lühike, et turvahälli kinnitada autosse vastavalt nõuetele. Lahtise turvavööga lapse turvahälli autos transportimine on avarii korral eluohtlik nii lapsele kui ka teistele sõitjatele.

Kas kerge iste on turvaline?

Kerge iste ei tähenda mitte ainult mugavust selle transportimisel lapsevanemate jaoks. Paljud testid on näidanud, et kergetel turvatoolidel on märkimisväärne eelis kokkupõrke korral, kuna ette liikuv mass on tunduvalt kergem kui raskema istme puhul.

Kuidas saada aru, millal on õige aeg vahetada turvahäll turvatooli vastu?

Kuigi lapse kaal on peamiseks faktoriks turvaistme valimisel, on oluline lisaks sellele ka lapse pikkuse ning kaalu suhe. Sa saad aru, et sinu laps on turvahälli jaoks liiga suur, kui lapse pea ulatub üle turvahälli ülemise ääre. Ära kiirusta liialt lapse turvahällist turvatooli ümber tõstmisega. Ka ei tohiks laps kaaluda alla 9 kilo.

Kas pikaajaline lapse transportimine turvahällis või -toolis saab ortopeedilisest vaatenurgast last kahjustada?

Laps ei tohiks tõesti lamada liiga kaua ühes asendis, kuna motoorika areneb peamiselt läbi lapse vaba liikumise. Seetõttu ärge laske oma lapsel lamada või magada turvatoolis oma mugavuse tõttu vaid pigem võtke kodus laps istmest välja. Kui sa aga planeerid pikemat autosõitu ja tunned ennast nüüd ebakindlana, siis ära muretse. Tee maksimaalselt iga kahe tunni tagant peatus ja võta laps istmest välja.

Kas ma tohin turvatooli või -hälli kinnitada ka juhi kõrvalistmele?

Turvahälle ning -toole tohib kinnitada ka juhi kõrval asuvale reisija istmele. Kindlasti tuleb aga turvahällide puhul välja lülitada juhi kõrvalistme turvapadi. Turvapadja välja lülitamata jätmisega võivad kaasneda õnnetuse korral tõsised vigastused. Selleks, et turvapadi välja lülitada, loe oma auto kasutusjuhendit või küsi nõu teenindusest. Siiski on ohutuim koht lapsele auto tagaiste.

Mida teha, kui laps teeb sõidu ajal turvavöö ise lahti?

Laps peab õppima, et ilma põhjuseta ei tohi mitte kunagi turvavööd avada. Kui oled avastanud, et laps on turvavöö avanud, peata kohe auto ning sulge vöö uuesti. Kui vaja, siis pead kordama seda meetodit veel kord. Süsteemid, mis välistavad võimaluse iseseisvalt turvavöö lukku avada, ei ole lubatud. Õnnetusjuhtumi korral peab kolmandal isikul olema võimalik avada turvavöö kiiresti ja lihtsalt, et su last päästa. Seetõttu ära kiida oma last, kui ta õpib ära turvavöö iseseisva avamise, vaid selgita talle selle ohtlikkust ning keela teda seda tegemast.

Kas pärast avariid tohib kasutada sama turvaistet?

Kui olete osalenud autoavariis, kus õnnetuse ajal on olnud turvaiste paigaldatud autosse, peaks tootja kiiremas korras tooli üle vaatama. Praod või muud kahjustused ei pruugi olla kohe silmale nähtavad.

Kuidas suhtuda kasutatud turvaistmetesse?

Kasutatud istmed võivad olla ohtlikud, kuna ei ole teada, mis on juhtunud istmega eelnevalt. Võib-olla on turvaiste olnud avarii läbi teinud autos. Tihti ei ole võimalik välisel vaatlusel seda tuvastada. Lisaks sellele puuduvad ka tihti kasutatud turvaistmetel kasutusjuhendid, mis võib tingida istme vale paigaldamise autosse.

Kui siiski soovid osta kasutatud istet, osta see mõnelt enda pereliikmelt või lähedaselt sõbralt. Seda aga vaid juhul, kui oled täiesti kindel selle minevikus: toolil on alles kasutusjuhendid ning see ei ole väga vana.

Mis võib juhtuda, kui iste ei ole autosse korrektselt paigaldatud?

Korrektne turvaistme paigaldamine võib päästa sinu lapse elu hädajuhtumi korral. Seetõttu ole väga tähelepanelik kasutusjuhendi lugemisel enne turvaistme paigaldamist ning kontrolli korduvalt, kas kinnitasid istme korrektselt. Kõige sagedasemateks vigadeks on turvaistme liiga lõtv kinnitamine või see, et turvavöö ei jookse õigest kohast.


Allikas: turvatoolid.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles