Viis suurt viga, mis toidutegemisel ette tulevad

Anna-Maria Uulma
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toit.
Toit. Foto: Irmantas Gelunas

Vale toidukäitlemine võib tekitada inimesele ebameeldivaid haiguseid või lõppeda ka surmaga.

Toiduspetsialist Londa Nwadike õpetab tähele panema vigu, mida toidukäitlemisel tehakse, vahendab Today.

Käte mittepesemine.

Enne kui kavatsed süüa tegema hakata ja purustad muna või oled puudutanud liha, oled sa ka jõudnud puudutada midagi, mis kannab endaga suurel hulgal pisikuid. Parim viis pisikutest lahti saamiseks on pesta käsi vähemalt 20 sekundit vee ja seebiga ning jälgida, et käed oleks puhastatud nii sõrmede vahelt kui ka küünte alt, kuid kahjuks pesevad käsi pidevalt vaid vähesed.

«See on tavaline, et inimesed ei pese enda käsi pidevalt,» sõnas Nwadike, kelle sõnul arvavad inimesed kodus olles, et on piisav enne söögi tegemise alustamist tõmmata käed üle vaid rätiga või lasta korra vee alt läbi.

Üleküpsetatud söök.

Värv ei ole allikas mõistmaks, kas toit on valmis saanud, näiteks hamburgeri küpsetamisel ei pruugi olla liha küpseks saanud, kuigi võib ta olnud keskelt pruuniks läinud.

Kõige õigem on valida sobiv temperatuur. Näiteks hakklihasegud, mis sisaldavad veiseliha, sealiha, vasikaliha või lambaliha, tuleb küpsetada 160 kraadi käes, kalkunit ja kana 165 ning värske veise-, sea-, vasika- ja lambaliha 145 kraadi juures ning seda kolme minutiliste vahedega.

Sulatamine.

Näib küll lihtne liha külmikust välja võtta ja kraanikaussi sulama asetada, kuid kuigi pealispinnalt võib liha ära sulada siis keskelt võib ta jääda ikkagi külmunuks.

Sulata liha kas külmikus, mikrolaineahjus või külmas vees, mida pärast igat poolt tundi uuesti vahetad. Kuid kindlasti tuleb meeles pidada, et külmikus liha sulatamine nõuab ajaliselt rohkem kui mikrolaineahjus.

Ristsaastumine.

On kerge võtta liha grillilt ning asetada see plaadile või lõikelauale, mida kasutasid ka lihalõikumisel. See võib aga valmis saanud lihale halvasti mõjuda. Siinkohal tuleks meelespidada, et valmis liha tuleks asetada alati uuele ja puhtale plaadile või alusele.

Kahe tunni reegli eiramine.

Me armastame toidujääke, kuid need võivad rikneda kui me ei hoia neid nõuetekoheselt. Kindlasti tuleb meeles pidada ka seda, et piimatooted, keedetud liha ja muna tuleb panna tagasi külmkappi kaks tundi pärast söömist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles