Kuus müüti grillimisest, mille võid unustada

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grill-liha. Foto on illustreeriv.
Grill-liha. Foto on illustreeriv. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Liha grillimine on suviti eestlase meelistegevus ning selle kohta liigub ühtlasi palju soovitusi, kuidas saada kõige maitsvam ja mahlasem lihatükk. Iga soovitus ei vasta aga tõele, vaid võib tähendada hoopis vastupidist.

Müüt nr 1: grilli temperatuuri saab paika panna kätt grilli kohal hoides. Tegelikkus: igaüks meist reageerib kuumusele erinevalt ning pole võimalik täpset temperatuuri tuvastada.

Müüt nr 2: esmalt küta grill tulikuumaks ning seejärel viska liha kõrbema. Tegelikkus: liha grillile panemisega ei pea sugugi viimase minutini ootama. Kui paned liha tulikuumale grillile, on suur tõenäosus see ära kõrvetada. Kui aga lased lihal rahulikult juba väiksemal kuumusel küpsema hakata, küpseb see ühtlasemalt läbi. Lihasse jäävad pidama ka ensüümid, mis seda pehmendavad.

Müüt nr 3: kõrvetamine sulgeb liha poorid ning mahlad ei voola välja. Tegelikkus: liha koosneb ligi 70 protsendi ulatuses veest ning suurem osa sellest sisaldub lihaskiududes. Liha kuumutamine paneb alati mahlad voolama, sageli valguvad need kuumutamisel laiali või aurustuvad. Kui kuuled grillides sisinat, siis on tegu lihamahladega. Kuigi tugeval kuumusel grillimine pruunistab liha kiirelt, ei ole sel pistmist liha mahlasuse säilitamisega. Iga grillimeister võib tunnistada, et liha kõrvetamisel valguvad mahlad sellest kiirelt välja.

Müüt nr 4: marinaad tungib sügavale liha sisemusse ning pehmendab seda. Tegelikkus: liha koostis on tugev ja tihke ega mahuta enam enda sisse kuigi palju vedelikku. Seega mõjub marinaad pigem liha pealispinnale ega jõua selle sisemusse. Kui rääkida maitseainetest, siis sool võib küll oma omaduste tõttu liha sisse tungida, ent küüslaugul, pipral jm on suuremad molekulid, mis ei jõua liha pealispinnast kaugemale.

Müüt nr 5: lihast eralduv roosakas mahl on veri. Tegelikkus: lihamahladele annab roosaka värvuse lihaskiudude valk müoglobiin, mis omandab küpsemise protsessi jooksul selge värvuse. Kui tegu oleks verega, oleks see erepunane.

Müüt nr 6: ära kergita grilli kaant küpsetamise ajal. Tegelikkus: tegu on laialt levinud soovitusega, kuid see pole nii tõsiseltvõetav. Kuna liha koosneb suures osas veest ning vesi hoiab soojust paremini kui õhk, võib grillikaane kergitamine küll sealse õhu veidi maha jahutada, kuid lihatükk ei pane seda suuresti tähelegi. Mõni minut, mille jooksul liha küpsemist kontrollida ning asendit vahetada, ei mõjuta kuidagi selle küpsemise aega.

Allikas: The Week

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles