Sügelistesse nakatunud mees kahtlustab juhtunus laevafirmat (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast laevareisi tekkisid mehe kehale sügelised.
Pärast laevareisi tekkisid mehe kehale sügelised. Foto: Lugeja foto

Pärast laevareisi sügelistega kimpu jäänud mees pidas ainsaks võimaluseks nakatuda kajutis olevast voodipesust, kuna inimkontakti tal laevas kellegagi ei esinenud. Arst aga rõhutab, et sügelised võivad välja lüüa kuni kuue nädala jooksul alates kokkupuutest parasiidiga.

«19. juuni laevareisilt suutsin saada sügelised, mille diagnoos sai pandud arsti poolt. Need lõid välja kahe päevaga väga ägedalt - terve mu ülakeha oli täppidega kaetud nii eest kui tagant, kaenlaalused, kubeme piirkond ja natukene jalgadel-kätel,» kirjeldas toimetuse poole pöördunud mees.

Kuna nakatumiseks pidi ta olema otseses kontaktis nakatunud inimesega, pidas ta ainukeseks võimalikuks variandiks kajutis olevat voodit ja voodipesu, mille näiteks koristaja võis unustada vahetamata. Laevafirmaga kontakteerudes kinnitati sealt, et nende laevalt nakkus ei tulnud.

«Kuna ma pole mõnda aega viibinud avalikel üritustel, tutvunud uute inimestega ega kätelnud võõrastega, ka mitte käinud riidepoes või muus ühiskasutatavas kohas või transpordis,  siis võimalus, et sügelised mujalt sain, on olematu. Kõik oma tuttavad olen läbi helistanud ja uurinud igast võimalikust kohast, kus ma olen olnud, kas kellelgi on sümptomeid, kuid ei ole,» jäi mees endale kindlaks.

Mees kurtis, et nakatumise tõttu pidi ta töölt mitu päeva puuduma ning ravivale kreemile on seni kulunud ligi 130 eurot. Lisaks osutus terve maja pesemine ja puhastamine suureks katsumuseks, et olla kindel, et ühtegi satikat alles ei oleks.

Laevafirma peaarst kinnitas Postimehele, et nad ei ole sel ajavahemikul saanud ühtegi teist sellist kaebust enne ega pärast konkreetse reisija haigestumist.

«Olles täiendavalt konsulteerinud nahaarstidega ning tuginedes nende kogemustele, rõhutame, et sügeliste väljalöömise- ehk inkubatsiooniperiood on kaks kuni kuus nädalat pärast esmast kokkupuudet sügeliste parasiidiga. Seega on vähetõenäoline, et nii laialdane kogu keret haarav lööve sai alguse laevareisist,» märkis arst.

Lisaks toimub sügelistesse nakatumine enamasti inimkontakti teel ning esemete kaudu on haigestumine äärmiselt vähetõenäoline. Laevadel kehtivad ranged hügieeni- ja puhastusnõuded, mis välistavad sääraste parasiitide poolt tekitatud nakkuste võimaluse.

«Kõikidel meie laevadel vahetatakse voodipesud välja kohe pärast reisija lahkumist laeva saabumisel sihtpunkti, seda ka enne ja pärast kõnealust reisi. Meie pesumaja omab nõutavat kvaliteedisertifikaati ning meil ei ole põhjust kahelda nende töö põhjalikkuses,» selgitas arst.

Ta märkis lisaks, et voodipesu pestakse 85 kraadi juures, mille puhul pole võimalik sügelistel ellu jääda. «Eelpoolnimetatud põhjustele tuginedes kinnitame, et reisija väidetav nakatumine voodipesu, riiete ja esemete kaudu ei ole tõenäoline.»

Laevafirma jätkab otsesuhtlust kliendiga ja soovib talle kiiret paranemist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles