E-ained, mida ei pea kartma

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa E-ainetest võib südamerahuga tarvitada.
Osa E-ainetest võib südamerahuga tarvitada. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Toidutööstuses kasutatavaid lisaaineid on väga palju ja poelettidele kuhjatud pakenditel võib E-ga tähistatud ainete nimekiri olla hirmuäratavalt pikk. Samas leidub tarbijat kohutavate E-de seas ka neid, mida võib südamerahuga tarvitada.

Õhtuleht avaldas nimekirja E-ainetest, mida ei sööja kartma ei pea:

E 100 – kurkumiin (valmistatakse kollajuurest)

E 140 – klorofüll (valmistatakse taimede söödavatest osadest)

E 160c – paprikaekstrakt (paprikakaunadest)

E 163 – antotsüaanid (söödavatest taimedest)

E 306 – tokoferoolikontsentraat, vitamiin E (sojaõlist, nisust jms)

E 325, E 326, E 327 – piimhappe soolad (tekib piimhappe kääritamisel piimast ja aedviljadest)

E 334 – viinhape (looduslik, sünteetilist viinhapet ei tohi lisaainena kasutada)

E 353 – metaviinhape (valmistatakse viinhappest)

E 470 – rasvhapete soolad (looduslikud)

E 938 – argoon (väärisgaas, leidub pakendatud toidus)

E 939 – heelium (väärisgaas, leidub pakendatud toidus)

E 941 – lämmastik (toodetakse õhust, kasutatakse külmutatud ja vaakumpakendatud toidus, õlletööstuses)

E 948 – hapnik (pakendusgaas)

E 949 – vesinik (pakendusgaas)

Allikas: Angelika Erin «Saladuslikud E-ained meie igapäevatoidus», Meediatera 2010

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles