Enne korteri müüki paranda pisivead

, Arco Vara Kinnisvarabüroo Tallinna elamispindade maakler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne potentsiaalse ostja vastuvõtmist tasub ka suurem lumi maja eest korsitada, et ostja tervete kontidega ja muretult tuppa pääseks.
Enne potentsiaalse ostja vastuvõtmist tasub ka suurem lumi maja eest korsitada, et ostja tervete kontidega ja muretult tuppa pääseks. Foto: SCANPIX

Austraalias, Ameerika Ühendriikides ja Inglismaal on levinud komme anda kasutatud korteritele enne müüki panekut uus ilme. Uuringute kohaselt võib sel moel tõusta hind lausa 5-10%. On see nõnda ka Eestis?

Kinnisvaraostjaile on tähtsaimateks omadusteks ennekõike loomulikult korteri asukoht, suurus ja hinnatase. Need on üldlevinud kriteeriumid, milledest johtuvalt tehakse otsuseid  kinnisvara soetamiseks kogu maailmas.

Vaatamata viimastel aastatel ehitatule pole Eestis alati kõiki neid kriteeriume järgides võimalik sobivat korterit leida.

Elementaarne puhtus

Kui Londoni vaikses ja väärikas äärelinnas asuva korteri omanik võib suhteliselt kergesti ette kujutada potentsiaalset ostjat ning tema vajadusi, siis tavalise korteri müüja tavalises Eesti linnas jääb selles osas pisut hätta.

Ometigi on Sidney, New Yorgi , Londoni ja Haapsalu korterite müügil ka ühiseid jooni, millede jälgimisel edeneb müük oluliselt paremini.

Käisin kunagi vaatamas üht tüüpkorterit 5-korruselise paneelmaja kolmandal korrusel. Maja välisuksest sisenedes oli tunda, et kusagil peetakse kasse ja neid pole vähe. Halvad eelaimdused süvenesid pakutava korteri ukse taga.

Ukse avanedes pidin teadvuse kaotama. Omanikuga hiljem õues juttu ajades selgus, et korteris elas tema mitte just parima vaimse seisundiga tädi, kel oli komme õuest hulkuvaid kasse koju tuua. Neid olevat seal 30-40.

Soovitasin talle tookord eemaldada korterist kõik, mis võimalik – betoonseinte ja põrandani välja. Poole aasta pärast oli kassihais kadunud kogu majast ning korter müüdi toonase turuhinnaga ostjale, kes just taolist remontimata korterit, milles kogu eeltöö juba tehtud,  otsiski.

See oli muidugi karm ja harvaesinev näide. Puhtus on aga ülioluline alati. Inimesed teevad oma valikuid emotsioonidest lähtudes ja need ei ole kindlasti parimad, kui potentsiaalne otsta peab märtsikuus teie elutoas hukkunud jõulupuud imetlema.

Koristamisel tasub vaeva näha ja meeles pidada, et parima tulemuse annab proffide kasutamine. Uskuge – koristusfirma palkamine ei ole sugugi nii kallis, kui kardetakse. Tulemuse saate aga parima.

Paranda pisivead

Kodu atraktiivseks muutmine pole alati tingimata kallis. Sageli aitab see, kui teha süda kõvaks ja visata ära üleliigne mööbel.

Mida lagedamad on toad seda parem, sest ostja soovib näha avarust ja võimalikult palju õhku.  Sestap tasuks viia osa mööblist keldrisse või pööningule, kui ei raatsi seda just ära visata.

Väga palju kraami kipub kogunema vannituppa, sageli üsna intiimset. Koristage see võõraste silmade alt. Vannilinad ja rätikud võiks samuti valida ühte värvi – see rahustab üldmuljet.

Pesemata nõud köögivalamus ei pane ka kedagi õhkama: «Just sellisest kodust olen kogu elu unistanud!»

Inimesed muutuvad oma kodu suhtes tihti «pimedaks». Asjadega harjutakse.  Aastatega tekib meie kõigi elamistesse pisivigu: seinakontakt logiseb või ripub, tapeet on siit-sealt narmendamas, värv koorub või on kriimustatud. Kui otsustad mõned seinad üle värvida, kasuta heledaid toone või veelgi parem – valget.

Pisivigade parandamine pole suur ega kallis töö, kuid üldmuljet kohendab see tublisti. Kui te maaklerit ei usalda, siis sõpra ikka – kutsuge sõbrad külla ja paluge kriitilise pilguga ringi vaadata.

Tulevased ostjad ei külasta teid iga päev. Lükake vajadusel kohtumine edasi ja valmistuge ette – koristage ja tuulutage toad, ärge vahetult enne süüa tehke ega toas suitsetage. Samas võib värskelt jahvatatud kohvi lõhn toas vägagi õdusalt mõjuda. Värsked lilled vaasis mõjuvad samuti hästi, daamidele kindlasti.

Kasutatud korterite ostjad on enamasti tavalised inimesed. Osad eelistavad uut eluaset oma maitse ja käe järgi ise kujundada. Nende jaoks on teie investeering kasutu ja hinda see ei tõsta.

Teised otsivad aga puhtaid, elamiskõlbulikke kortereid – nende puhul tasub väike töövaev ja mõne euro kulutamine kindlasti ära. Päris kindel on aga see, et mõlemal juhul on teie eluaseme müük oluliselt kiirem ja lihtsam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles