Ivo Linnalt küsiti alkoholivaba õlle ostmisel dokumenti (9)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Linna
Ivo Linna Foto: Marko Saarm / Sakala

Uus muudatus, mis keelab alkoholivaba õlle, siidri ja veini müügi alaealistele, on kauplustes segadust tekitanud nii müüjates kui ka täiskasvanud ostjates.

Laulja Ivo Linna kirjeldas Saarte Häälele, kuidas tema ei saanud Orissaare toidukaupluses alkoholivaba õlle eest tasuda enne, kui oli müüjale oma sünniaja öelnud. Saaremaa tarbijate ühistu juhatuse esimees Kalle Koov möönis, et muudatus on algul müüjais ja ostjais tõesti pisut arusaamatust tekitanud.

«Enne sai müüja seda, et ostja on vähemalt 18-aastane, ühe klahvivajutusega aktsepteerida,» selgitas Koov. Kuid sellest nädalast laiendati alaealistele ka mittealkohoolse õlle, siidri ja veini müügi keeldu ja nüüd ei saa enam ühe klahvivajutusega hakkama, vaid tuleb sisse lüüa ostja orienteeruv vanus.

Koovi sõnul on see, mis müüja edasi teeb, puhas tõlgendamise küsimus ning lähtuda tuleks talupojatarkusest. «Kui kassapidaja näeb, et Kalle Koov on 60 või sinna kanti, siis põhimõtteliselt lööb ta sisse arvu 60 ja ostutsükkel läheb edasi,» tõi Koov näite.

Kuressaare linnavalitsuse ja kohalike ettevõtjate koostöös on alates märtsi lõpust kauplustes, tanklates, toitlustuskohtades ja ööklubides üleval infosildid ja kleebised, mis kutsuvad üles alkoholi ostes dokumenti näitama.

Sõnumiga «Soovid osta alkoholi? Aitäh, et näitad dokumenti!» juhitakse tähelepanu sellele, et alaealistel on alkoholi tarbimine keelatud ja müüjatel on õigus küsida ostjalt isikut tõendavat dokumenti.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles