Kuidas teha kuivatatud tatraidusid?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idand.
Idand. Foto: SCANPIX

Kuivatatud idandatud tatar sobib imehästi müslidesse, jogurtitesse või niisama süüa. Võib ka jahvatada kohviveskis jahuks ja lisada seda näiteks koogitaignasse.


Tee nii:

Kõigepealt pane tatar (soovituslikult mahedalt kasvatatud tatart) ööpäevaks toasooja vee sisse paisuma. Lisa vähemalt kolm korda rohkem vett kui on tatart. Seejärel vala vesi ära ja pane paisunud tatar kaheks päevaks idandamisnõusse või –purki. Kindlasti loputa vahepeal tatart vähemalt kaks korda päevas toasooja veega, kasutades selleks näiteks sõela.

Kui kasutad idandamiseks purki, siis saad loputada purgis ja hiljem tuleb purk pöörata uuesti tagurpidi. Kahe päeva pärast on tatraidud juba umbes 2 mm pikkused. Võta välja ja laota õhukese kihina paberile (näiteks majapidamis- või küpsetuspaberile) ja kuivata toasoojas veel 2 päeva. Oluline on, et ka idu oleks kuivanud, muidu kipub minema hallitama.

Kasulikud omadused

Tatra vili on pähkel, selle kasulikkus on teada-tuntud. Tatrapähkel sisaldab valku (sajas grammis 12 g), rasvu, süsivesikuid, vitamiine B1, B2, B3 ja P, aminohappeid lüsiin ja trüptofaan, makro- ja mikroelemente vanaadium, raud, jood, kaalium, kaltsium, koobalt, magneesium, mangaan, vask, molübdeen, nikkel, fosfor, floor, kroom ja tsink. Energeetiline väärtus on 370 kcal. Tatart soovitatakse tarvitada rasvumise, ateroskleroosi, verevaesuse, mao-, soolte- ja neeruhaiguste, närvisüsteemihäirete ja suhkurtõve korral.


Allikas: Hansaplant

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles