Kasvata talvel värskeid ja magusaid hernevõrseid

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herneid võib edukalt kasvatada läbi terve aasta võrsete jaoks.
Herneid võib edukalt kasvatada läbi terve aasta võrsete jaoks. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Herneid peenrale veel külvata ei saa, küll aga võib edukalt kasvatada aknalaual vitamiinirikkaid võrseid, mis maitsevad sama magusalt kui suhkruherne kaunad või poetisherne terad.


Herneid võib edukalt läbi aasta kasvatada aknalaual võrsete jaoks, ent pimedatel kuudel läheb muidugi vaja lisavalgust. Alates kevadtalvest piisab juba täiesti päevavalgusest. Mida päikeselisem aknalaud, seda parem.

Leotada või mitte?

Kuigi ammustest aegadest peale on soovitatud herneteri enne külvi leotada, leiavad kogenud aednikud, et see ei anna suurt efekti: niiskest kasvuturbast/mullast imevad nad sama hästi niiskust, eriti siis, kui on ka turbaga/mullaga kaetud. Piisab, kui anumas on 4–5 sentimeetrit märjaks kastetud mulda. Terad tuleb laduda väikese vahega üksteise kõrvale ja neid ei pea mullaga katma. Idanemise ajal tuleb hoida külvi pimedas (vajab katmist) ja soojas kohas.

Esimesed rohelised ninad ilmuvad välja juba kolmandal-neljandal päeval. See annab märku, et külv on vaja valguse kätte tõsta. Hoidke muld niiskena, kuid ärge üle kastke, sest siis tekib kergesti hallitus.

Mahlakad võrsed

Võrsed kasvavad üllatavalt kiiresti. Asjatundjate sõnul on nad kõige maitsvamad ja väärtuslikumad 5–7 sentimeetri kõrgusena. Kuna liblikõielised taimed hakkavad kiiresti puituma, siis pole vaja lasta hernevõrsetel liiga pikaks kasvada. Mida vanemad ja tumerohelisemad, seda puisemad nad on.

Rohelisi mahlakaid võrseid võib hakkida võileivale ja salatisse. Köögivilja- jm soojadele toitudele lisage neid siis, kui roog hakkab valmis saama, nii tehes säilib suurem osa toitaineid. Praele saate mõnusa lisandi, kui hakite võrsed pannile ja praete kergelt läbi. Kõige lihtsam on muidugi magusaid võrseid otse aknalaualt suhu näpistada. Ärge jätke mõnusast salatist ilma ka oma kasse, küülikuid, merisigu jt lemmikuid.

Paari nädala pärast tehke uus külv, et vitamiini- ja mineraalaineterikas värske salat oleks kogu aeg võtta. Ise kasvatades on ökonoomsem ja maitsvam.


Allikas: Hansaplant

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles