Urmas Sisask: kas hakkame haiglas käima soome kelguga?

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkimistahvel Mustamäe haigla juures.
Parkimistahvel Mustamäe haigla juures. Foto: Mihkel Maripuu

Aasta Muusik 2010 Urmas Sisask, kes sai ägeda hambavaluga Vagodentis ravil käies mitu korda parkimistrahvi, küsib, kas nüüd tuleb siis hakata Mustamäe haiglas soome kelguga käima. Mustamäe haigla juures parkimist korraldav Citypark lükkab tema süüdistused ümber.


«Kui neid kviitungeid ritta laduda, saaksin varsti ringi peale teha Mustamäe haiglale. Olen üllatunud, et Citypark Eesti on uhke oma parkimise tingimuste üle Mustamäe haigla parklas, kus inimesed vajavad sageli esmaabi kas siis sünnituse, luumurru, gripi või mõne muu haiguse pärast. Haige inimene vajab kiiret arstiabi. Võib juhtuda, et saab veel uue infarkti, kui tuleb auto juurde ja leiab trahvikviitungi.»

Sisaski sõnul puudub parklas hoiatusmärk parkimismuudatuste kohta.
«Kas tõesti on õige, et Citypark omavoliliselt kehtestas uued reeglid ilma valitsuse loata, et ei saa enam parkida kas või üks tund tasuta, nagu oli enne?» küsis ta.

«Koos Eesti arstide ja paljude inimestega nõu pidades olen seisukohal, et antud käitumine Cityparki poolt on alatu ja mõeldamatu. See firma ei hooli nõrgematest, kes on haiged ja nende toojatest, kes liiguvad autodega,» lausus helilooja.

Ta lisas, et ka Cityparki parkimistrahv on väga kõrge - 35 eurot. Soomes on analoogiline parkimistrahv tema väitel vaid 20 eurot.

Cityparki juhatuse liikme Margus Risti sõnul on Põhja-Eesti Regionaalhaigla parkla mõeldud eelkõige selle haigla külastajatele. «Vagodent hambaravi, millele Sisask viitab, on eraettevõtte, mis jättis veel hiljuti oma klientide parkimise üldse korraldamata, jättes selle maksumaksjate õlule. Täna on olukord muutunud ja Vagodenti külastajad osalevad läbi makstavate parkimistasude parkla teekatte hoolduses, prahi-ja lumekoristuses, joonimises jms. Seega on täiesti meelevaldne Sisaski ootus tasuta riigi poolt pakutavale parkimisteenusele erafirmat Vagodent külastades.»

Risti sõnul on Urmas Sisask küll auväärne kodanik, kuid talle laienevad samad õigused ja kohustused, mis kõigile teistele. Antud juhul on ta tarbinud teenust ja selle eest tasumata jätnud ning nüüd näitab üles solvumist. «Keeruline on ette kujutada olukorda, kus keegi kodanik läheb apteeki hambavaluga ja peab võimalikuks lahkuda ilma valuvaigisti eest tasumata – sest hammas ju valutas.»

Cityparki andmetel on Sisaskile esitatud vaid üks trahvikviitung, mille ta on vaidlustanud. Vaidele on tänaseks vastatud eitavalt, kuna parkimisteenuse eest on maksmata ja mingeid muid mõjuvaid põhjuseid peale hambavalu selleks ei ole. «Olgu veel öeldud, et roolis ei istunud Urmas Sisask, vaid teda saatnud isik, kelle tervislik seisund ei saa kuidagi mõjutada eksimust,» seisab vastuses.

Haigla territooriumi ainsal sissesõidul on olemas ka praegu teavitav tahvel, mis teatab varem kehtinud liikluskorralduse muudatusest. Parkimiskontrolöri foto ülesvõtetelt selgub, et Sisaski auto on pargitud nn parkimistaskusse, mille mõlemas otsas on olemas ka vastav teave.

Cityparki trahvi kõrvutamine Soome trahviga on aga ettevõtte hinnangul tõe pähe esitatud vale, sest Helsingi kesklinnas on parkimistrahv 40 või 50 eurot ja sama linna äärealadel 30 eurot.
Lisaks on Mustamäe haigla erakorralise meditsiini keskuse (traumapunkti) külastajatele parkimine täiesti tasuta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles