Psühholoog: pere ei tohiks töötut kritiseerida

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüdistamine.
Süüdistamine. Foto: SCANPIX

Psühholoogi sõnul ei tohiks perekond töötut inimest kritiseerida, vaid peaks teda toetama ja julgustama.


«Peaks aitama töötul mõista, mis ta tugevused on, meelde tuletama, kuidas ta varem on raskustest üle saanud. Ka lihtsalt tema jaoks olemas olla,» lisas Viktoria Saat, kes pakub nõustamist Tallinnas Töötute psühholoogilise abi keskuses.

«Töökaotus on reeglina meeste jaoks raskem kui naiste jaoks,» tõdes Saat.

«Meeste jaoks on töö rohkem seotud enesehinnanguga ja teatud rolliga ühiskonnas. Eeldatakse, et mees on pere toitja» selgitas ta. «Kui mehel ei ole tööd, tunneb ta ennast tihti kasutu ja nõrgana. Naistel on ka teised rollid, mille vahel ennast jagada, näiteks emaroll. Mingis mõttes on naistel rohkem vabadust, neil on võimalus öelda, et pühendun nüüd rohkem perele ja laste kasvatamisele.»

«Lisaks  jagavad mehed oma muresid vähem, elavad rohkem sissepoole,» selgitas Saat, miks veel töötus meestele rängemalt mõjub. «Naised on reeglina oma tunnete väljendamisel vabamad.»

Mida aga teha olukorras, kus mees kaotab töö, kuid uut ei leia ning kaotab lootuse ega pingutagi enam töö leidmise nimel ja naine peab perele raha teenima? «Kui inimene kaotab lootuse, siis tuleb teda toetada ja julgustada, tema kõrval olla. Kui ta aga muutub lihtsalt laisaks, siis ei tohi ta elu liiga mugavaks teha, kuna sel juhul tal ei ole põhjust oma laiskusest üle saada,» ütles Saat.

«Aga see on ikkagi peresisene otsus, rollide ja vastutuse jaotus peab olema paindlik,» lisas psühholoog. «Kui see on mõistlik, siis miks mitte loobuda traditsioonilisest rollidejaotusest, kus mees teenib raha ning naine tegeleb kodu ja lastega. Võib proovida ka vastupidi, kui see hetkel õige tundub.»

Pereprobleemide puhul võib otsida ka spetsialisti abi. «Meie [Töötute psühholoogilise abi keskuse] vastuvõtule töötu lähedane üksi tulla ei saa, aga elukaaslane võib tulla töötuga kaasa,» märkis Saat

«Laste ja noorte nõustamiskeskuses on perenõustamine, kus linn [Tallinn] ka spondeerib töötute perede ja nende laste nõustamist,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles