Tasub teada: kas pudelivesi on kraaniveest tervislikum?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Anne-Christine Poujoula / AFP / Scanpix

Saksamaal tehtud suurest testist selgus, et tavaliselt tasuks joomiseks eelistada kraanivett, sest kraanivesi on tervisele ohutu, samas kui pudelivees võib olla kahjulikke haigustekitajaid.

Tarbijatele nõu andev Saksamaa sihtasutus Stiftung Warentest uuris 30 erinevat mineraalvett ja jõudis tulemusele, et rahuldava maitsega, saastainetevabad, korralikult märgistatud ja ka nõrga immuunsüsteemiga inimestele sobilikud olid neist kõigest kümme.

Viiest veest leidsid testijad taimekaitsevahendeid, ühest magusainet ja ühest jääkainet, mis pärineb kas hiljuti ärevust tekitanud taimekaitsevahendist glüfosaadist või mõnest pesu- või puhastusvahendist. Kuigi neid aineid leidus vees tervisele ohustus koguses, viitavad tulemused sellele, et vett ei ammutata saastainete eest piisavalt kaitstud allikatest.  

Kuues testitud vees oli nii palju haigustekitajaid, et need võivad nõrga immuunsüsteemiga inimesi ohustada, samas kui terveid ja tugeva organismi vastupanuvõimega inimesi need ohustada ei tohiks. Pea pool vetest sisaldas vähe mineraalaineid ja kõigest kaheksa sisaldasid neid rohkem, kui mineraalaineterikkaim kraanivesi.

Seega ei vasta tõele väide, et mineraalvesi on põhimõtteliselt tervislikum kui kraanivesi, kuid täpselt sobiva mineraalvee joomine võib tervisele siiski kasuks tulla. Näiteks võib laktoositalumatusega inimesel olla kasu kaltsiumirohke mineraalvee joomisest ja kõhukinnisuse all kannataval inimesel sulfaadirohkest veest. Pudelivesi võib olla ka kasulikum beebitoidu tegemiseks juhul, kui põhjavette sattub põllumajandusest tavalisest suuremas koguses nitraate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles