Oled haiguslehel? Kirjuta lahkumisavaldus! (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Maxima töötajat hämmastab tööandja suhtumine, mil tema terviseprobleemidega ei arvestata ning teda väidetavalt survestatakse lahkumisavaldust kirjutama.

«Minu tööandja puhul Maximas on tegemist tõelise türanniga – olin kümme päeva haiguslehel ning tööandja nõudis, et ma tööle tagasi tuleks, sest nad ei saa ilma minuta hakkama või nad otsivad minu asemele uue töötaja. Mida teha, et säilitada oma töökoht?» küsis venekeelse Postimehe lugeja toimetuselt.

Anonüümseks jääda soovinud lugeja sõnul on ta tõsistest terviseprobleemidest tingituna sunnitud sageli haiguslehel viibima, kuna nende tõttu pole samaaegselt võimalik töökohustusi täita. Tööandja pakkus talle kaks varianti: töötaja kirjutab omal soovil lahkumisavalduse või ta vallandatakse. Töötajale polnud aga kumbki pakkumine sobilik ning ta sooviks töökoha Maximas siiski säilitada.

«Seega poe versiooni kohaselt ei olegi töötajal õigust haiguslehel olla,» märkis töötaja. Tööandja olevat lisanud, et kui töötaja sageli haige on, ei saa nad tema ametikohta sellega kinni hoida ning neil on igati õigus töötajaid selle alusel vallandada või välja vahetada.

Tööinspektsiooni juristi kinnitusel kehtib vastavalt ravikindlustuse seadusele töövõimetusleht (haigusleht), mis vabastab isiku ajutiselt töö- või teenistuskohustuste täitmisest. Seega sel perioodil ei ole tööandjal õigust sel põhjusel töölepingut omavoliliselt lõpetada.

Jurist toonitas, et töötajat omal soovil lahkuma sundida pole eetiline. Olukorras, kus töötaja allub tööandja survele ja kirjutab töölepingu lõpetamise avalduse, loetakse leping lõppenuks töötaja soovil, mis tähendab, et tal pole õigust saada töötuskindlustust. Ühepoolselt tööandja töölepingud lõpetada ei saa, sellist lõpetamist loetakse õigustühiseks ja töösuhe jätkub.

Samas võib tööandja töölepingu erakorraliselt üles öelda töötajast tuleneval mõjuval põhjusel, mille tõttu ei saa mõlema huvides eeldada töösuhte jätkamist, eriti kui töötaja pole pikka aega tulnud toime tööülesannete täitmisega terviseseisundi tõttu. Töövõime vähenemist terviseseisundi tõttu eeldatakse, kui see ei võimalda tööülesandeid täita nelja kuu jooksul.

Enne töölepingu ülesütlemist peab tööandja pakkuma töötajale võimaluse korral teist tööd ning korraldama vajadusel tema täiendusõppe või muutma töötingimusi, juhul kui muudatused ei põhjusta tööandjale ebaproportsionaalselt suuri kulusid ning teise töö pakkumist võib asjaolusid arvestades mõistlikult eeldada.

Lisaks saab tööandja töötajaga lepingu üles öelda töötervishoiuarsti otsuse alusel, kui töösuhte jätkamine enam pole võimalik, sest tehtav töö oleks töötajale terviseseisundist tulenevalt vastunäidustatud, kuid tööandjal pole teist tööd pakkuda.

Maxima kommunikatsioonijuhi Katja Ljubobratetsi sõnul pole teada, kas ja millises struktuuriüksuses toimetuse poole pöördunud isik töötab, kuna ta ei ole Maxima personaliosakonnaga probleemi korral seni ühendust võtnud. «Meie personaliosakond ootab väga kolleegi kõnet või kirja, et vastata tema küsimustele ning leida tekkinud olukorrale lahendust,» märkis ta.

«Praegu võimaldab Eesti seadusandlus tööandjal töölepingu lõpetada tingituna töötaja tervislikust seisundist, mis takistab tal pikemat aega ja ka tulevikus töötamast. Samas tervislikel põhjustel pikaajaliselt töölt puuduv töötaja võib mõjutada ettevõtte majanduslikke tulemusi,» kommenteeris advokaat Vladimir Kolga.

Kuigi töötaja terviseprobleemid on arusaadavad, viitas Kolga, et tööandja võib töötaja töövõime vähenemise nelja kuu vältel ka pikema aja jooksul summeerida. Ta rõhutas, et siiski ei saa tööandja kedagi sundida ise lahkumisavaldust kirjutama ning töölt lahkuma. Advokaat soovitas pooltel kokku leppida, kas ja millisel viisil on neil teha töölepingus muudatusi, et töötaja saaks tööle jääda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles