Tasuta teenuse nimel jagatakse sõprade telefoninumbreid

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mitmed kaupmehed kasutavad andmebaasi kasvatamiseks tasuta teenuse pakkumist, mille eelduseks on sõprade «soovitamine» ehk uute kontaktide andmine - tegu on aga keelatud müügivõttega.

Mitmed naised on saanud hiljuti telefonikõnesid kosmeetikasalongilt, millelt helistaja teatab mesihäälel, et pakutakse tasuta näohooldust, sest keegi sõber, kes sama teenust on saanud, on andnud tema telefoninumbri, kirjutab ERR uudisteportaal.

Tegemist on ebaseadusliku võttega, sest keegi teine ei saa anda inimese eest tema nõusolekut ta andmete töötlemiseks ning isikuandmete kasutamine müügitööks on keelatud.

Inimesel, kelle kontaktandmed on vastu tema enda tahtmist mõnda sellisesse andmebaasi sattunud, on andmekaitse inspektsiooni avalike suhete nõuniku Maire Iro kinnitusel õigus nõuda kogutud andmete kustutamist ning kui inimene nõuab, et tema andmed kustutataks, peab andmetöötleja seda viivitamatult ka tegema.

Levinud on ka samal viisil puhastusteenuse pakkumine, mil inimene lubab teenusepakkuja oma koju seda demonstreerima, eriti kimbutatakse nõnda just vanainimesi.

Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski-Toomiku sõnul on neile tulnud sellega seoses kaebusi, kus tasuta müügiesitluse tegija keeldub inimese kodunt ilma ostu tegemata lahkumast.

Loe lähemalt ERR uudisteportaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles