Parim dipikaste on magusa tšilli mekiga

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dipikastmete test: kliki pildil, et näha teksti suuremalt.
Dipikastmete test: kliki pildil, et näha teksti suuremalt. Foto: Postimees

Nii mõnelgi peolaual leidub köögiviljade, kartulikrõpsude või muu hea ja parema kaaslasena dipikaste, mis täiendab toidu maitset. Toimetus maitses poelettidelt tuntud dipikastmeid ja hindas, millised neist sobiksid peolauale.

Mitmesugused näksid või köögiviljad koos dipikastmega on kiire suutäis, mida pakkuda ootamatutele külalistele. Seetõttu lähtusime kastmete valikul sellest, et need oleksid poest kiirelt kättesaadavad ja söömiseks valmis. Kuigi leidub ka dipikastme pulbreid, mida saab omal valikul hapukoore, maitsestamata jogurti või kasvõi kohupiimaga segada, võtsime maitsmiskatsesse jokkerina vaid ühe sellise – Santa Maria juustumaitselise pulbri –, mille segasime 20-protsendilise hapukoorega.

Tugev juustumaitse meeldis degusteerijatele ja pulber saavutas konkurentsis auväärse teise koha. Mitme teise dipikastme juures laideti just vesist konsistentsi ja lahjat maitset – neist pattudest oli see kaste prii. Tuleb tõdeda, et pulbri pluss on just nimelt see, et saab segada ise sobiva maitsekuse ja konsistentsiga kastme. Seetõttu tasub kindlasti katsetada teisigi pulbreid, et leida endale meelepärane.

Kuna dipikaste ei tohiks toidu üle domineerida, vaid pigem peaks sellele andma lisaväärtusena koore- ja ürdimeki, sai kastmete rammusus mitmel korral saatuslikuks. Seda heideti ette eelkõige aiaürtidega Dipikale ja kreekapärasele tzatziki Dipp-topsile, mis leiti olevat liiga majoneesisarnased ning ühtlasi maitseainetevaesed. Maitserohelisega Dipp-topsi kohta anti aga hinnang, et kuigi kastme välimusest võis oletada, et ürtidega pole selles koonerdatud, oli see siiski vesine ja maitseaineid nappis.

Pimetestis prooviti ka kaht uudse koostisega dipikastet Valio brändilt Alma, mis on valmistatud hoopiski kohupiimast. Seda märkas vaid üks üheksast maitsjast. Kui rammusad kastmed proovijatele toidu kõrvale ei mekkinud, siis mõlema Valio kastme puhul kiideti ilusat värvi, mõnusat vürtsikust ja meeldivat kerget konsistentsi. Siiski oli nende juureski vähemalt üks tilk tõrva meepotis: nimelt tekkis Itaalia dipikastmele pärast ligi tunniajast seismist veider õline laik, mis hirmutas viimase maitseproovis osalenu veidi ära.

Kokkuvõttes võib öelda, et dipikastme puhul hinnatakse enim vähest rasvasust ja piisavalt tugevat maitset, mis poleks samas liiga soolane ega intensiivne. Maitsjad kiitsid parimaks magusa tšilli maitselise Tai dipikastme, mis saavutas suurima punktiskoori tänu teistest erinevale kergele konsistentsile ja mõnusalt vürtsikale maitsele, mis pani suu meeldivalt õhetama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles