Vaata, kui palju erinevad Värska mineraalveed

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värska Originaal tootmisliinil.
Värska Originaal tootmisliinil. Foto: Kalju Tisler

Poeletid sillerdavad erinevatest mineraalvetest, kuid vaid käputäis neist on Eesti oma Värska vesi. Täpsemalt võib lettidelt leida kolme erinevat Värskat.

Värskast pärit vett müüvaid ettevõtteid on kolm: Värska Originaal, Värska mineraalvesi ja Värska mineraliseeritud vesi.

A. Le Coqi mittealkohoolsete jookide tootejuhi Janika Kauri sõnul pärineb looduslik mineraalvesi põhjaveekihist loodusliku või kunstlikult kasutatavaks muudetud veevõtukoha kaudu.

«Täiendavaid mineraale looduslikule mineraalveele ei lisata ega eemaldata, vesi on sellise koostisega nagu põhjaveest pärit,» kommenteeris ta. Küll aga ta lisas, et mineraliseerutud vee puhul on puhtale põhjaveele lisatud looduslikud mineraalid, võttes arvesse inimorganismile sobivamat orgaaniliste ainete proportsiooni.

«Inimesele on mõlemad mineraalidega veed omistatavad ühtemoodi. Ühel juhul on mineraalid lisanud loodus, teisel juhul inimene.»

Kaur lisas, et looduslike mineraalvete eeltingimus on teatud soolasus (minimaalselt 1000 milligrammi mineraalaineid liitris). Mineraliseeritud veel aga seda piirangut ei ole. «Selle toote puhul on eeliseks väiksem soolasus ja kergem joodavus,» kommenteeris Kaur.

Ta lisas, et üldjoontes  on Värska looduslik mineraalvesi  ja Värska Originaal sarnased, sest pärinevad sama geograafilise piirkonna samast veehorisondist. «Mõlemad on nõrgalt soolased Cl-, Na-, Ca-tüüpi, mineraalainete sisaldusega 2-2,4 g/l looduslikud mineraalveed,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles