Galerii: vaata Eesti kauneimaid kodusid

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ajakirja Kodukiri konkursil «Aasta kodu 2010» peapreemia ehk kõige ilusama kodu auhinna võitsid Katti ja Alo Lindeberg oma koduga Hageris.


«Aasta kodu 2010» võitjad:

Kaks preemiat – rahva lemmiku ning parima värvilahenduse – pälvis vendade Heigo ja Raho Aadla kodu Viljandis
nutika lahenduse preemia – Reet Helisabeth Karm Tallinnas Mustamäel
lapsesõbraliku kodu preemia – Elo ja Ermo Saar Randveres
hea tundega kodu preemia – Evelin ja Alo Stamm Tallinnas Kalamajas
kauni tekstiili preemia - Helen ja Toomas Jürjo Irus
kauneima köögi preemia - Mari ja Urmas Viik Tallinnas Pelgulinnas
parima valguslahenduse preemia – Diana Tali ja Indrek Eensalu Tallinnas Pelgulinnas
kauneima vannitoa preemia – Freta ja Rauno Uusküla Tallinnas Kalamajas
stiilse kodu preemia – Riin Ruut ja Lauri Haavel Tallinnas Koplis
kauneim aed – Evelin ja Aivar Noorem Ihastes.

Aasta Kodu konkursil osales 80 kodu ja aeda igast Eesti maakonnast. «Kui varasematel aastatel võis konkursikodu ukse taga kella andes sattuda Maroko muinasjuttu või idamaisesse oaasi, siis tänavu olid kõik kodud väga eestimaised või põhjamaist romantilist stiili,» ütles Kodukirja peatoimetaja Malle Pajula.

Väga armastatakse puitu, mistõttu oli kodudes varasemast enam näha meeste käsitööd. Eriti oli taaskasutuses vanu uksi, mis jooksid siinidel, olid hoopis köögimööbli materjaliks, raamaturiiuliks või voodipeatsiks. “«Olemasolevat taaskasutati üldse palju – kahvlist sai käepide või linikust lambivari,» möönis Pajula.

Ka oli uue suundumusena tunda lähisugulaste kokkuhoidmist. Uut kodu otsides koliti üksteisel lähemale, käidi abiks remonti tegemas, kujundati koos või koliti õpinguaastateks kokku. Pajula hinnangul muutuvad Eesti kodud aina õdusamaks, kodu tehakse tõesti selline, mis enda maitse ja meele järgi on: «Majanduslanguse aastatel pole kadunud soov oma elamine kaunimaks muuta, lihtsalt kõik lahendused kaalutakse põhjalikumalt läbi.»

Finaali jõudnute seas on igat masti kodusid – glamuurne eramu, suure pere suvilast ümber ehitatud elamine, tüüpkorter, moodne loft. Esimest korda sai oma lemmiku valida ka rahvas. «Hea on tunnistada, et nii rahva kui žürii lemmikud olid üsna kattuvad,» lisas Kodukirja peatoimetaja.

Kodukiri korraldas kodukonkurssi juba 14. korda. «Aasta kodu» peaauhinnaks oli 3200 eurot, väiksemad auhinnad 1000 kuni 500 euroni jagati ka erikategooriate võitjaile. Aasta kauneima aia preemiaks on huvireis Inglismaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles