Tasub teada: mida võib leida rattavarga tööriistakohvrist?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Selleks, et mõista, miks mõnda rattalukku eelistatakse teisele, tuleb eelkõige aru saada, kuidas ja milliste vahenditega vargad rattaid varastavad.

Õnneks või kahjuks ei jookse vargad ringi terve tööriistakohvriga. Selle asemel valivad nad välja ühe või kaks kindlat tööriista, mida kaasas kannavad, seega kõige parem lüke oma ratta kaitsmiseks on kasutada oma velo lukustamisel mitut erinevat tüüpi lukku või ketti, kirjutab Bike-ID.

1. Lukustamata rattad

Esikohal varguse meetoditest on kindlasti lukustamata velode ärandamine. Selleks eelistatakse piirkondi, kus inimesed suure tõenäosusega politseile vargust teavitama ei kipu. Eestis võib nendeks lugeda uuselamupiirkondi nagu Peetri ja Viimsi, sest seal loodetakse tugevalt kogukonnatundele ja naabrivalvele. Paraku on paljud vargad kursis, et pimedal ajal võb hoovist või avatud trepikojast leida palju lukustamata rattaid. Seega esmaseks sammuks rattavarguse vastu võitlemisel on kindlasti oma kaherattalise sõbra kasvõi millegigagi lukustamine ning politseile vargusest teavitamine.

2. Traadilõikur ehk näpitsad

See on eelistatud tööristaks enamikule rattavarastele. Paljud kuni paarikümne euro väärtuses trosslukud on loetud sekunditega näpitsatega läbi lõigatavad. Need on varaste poolt enim armastatud, sest mahuvad taskusse, möödujatel on neid raske märgata ja teevad oma töö ära kiirelt ning mugavalt.

3. Lõiketangid ehk armatuurtangid

Need on teised varaste poolt armastatud töövahendid, sest lõikavad juba esimese lõikega läbi nii trosslukud, majapidamise tabalukud ja kodumasinate kombinatsioonilukud. Nii ebameeldivalt kui see ka ei kõla, siis mõndade lõiketangide pead on valmistatud karastatud terasest, mis on võimelised läbi lõikama ka tugevamaid ja jämedamaid terasest kette. Luku ostmisel ei tasu pakendil olevat teksti täielikult uskuda, sest kettide lubatud vastupidavusajad ei pea paika. Samas on armatuurtangid keskmisest tööriistast suuremad või lausa massiivsed, mis muudab eduka ja kiire keti või luku läbilõikamise keerulise peitmise pärast raskendatuks.

4. Vasar

Vargad kasutavad ka haamreid ja vasaraid, sest sellega saab lukke ja karastatud terasest kette puruks lüüa. Selline lähenemine on küll pigem lärmakas ja tähelepanuäratav ning just seetõttu pole kuigi laialdaselt levinud, kuid siiski on siin-seal esinev nähtus.

5. Naelatõmmits

Vargad kasutavad ka väänata-tõmmata lähenemist rattalukkudest jagu saamisel. Selline lahendus toimib tavaliselt odavamate ja madalama turvalisuse tasemega U-lukkude puhul, sest kasutades jõuõlga saab selle kergelt puruks väänata. Sellise lahenduse puhul on suur tõenäosus, et rikutakse ära ka ratta välimus.

6. Saag

Saed teevad küll kasutamiselt häält ja pole kiireimaks lahenduseks, aga õhemate ja pehmemate metallide puhul on mõned rattalukud paari minutiga läbi saetavad.

7. Mutrivõtmed

Kui varas näeb keskmisest kallimat ratast, aga teab, et ei saa seda ühes tükis varastada, siis võib ta suure tõenäosusega olla ka osaliselt su rattast huvitatud. Su velo sadul, jooksud ja isegi lenkstangid võivad lahtikruvimiseks ahvatlevad olla.

Bike-ID tegijateni on jõudnud ka lugusid tugevate hapete ning vedela lämmastiku võtmeauku ja ketilülile valamisest, mis muudavad metalli nõrgaks ja rabedaks. Selline võimalik lahendus esineb aga harva ja tõenäosus, et su ratas just nii ära varastatakse, on õhkõrn.

Mõned kuud tagasi oli Ebayst võimalik tellida ka supervõtmeid, mis avasid kõiki ühte tüüpi rattalukke. Tänaseks on nende kättesaadavus vähenenud, kuid just seetõttu tulekski oma ratast kaitsta mitme erineva rattalukuga või ratas kindlustada, mis korvab pikanäpumehe tekitatud kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles