Konkurentsiamet: Eesti Gaas halastas vahepeal tarbijaile

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots.
Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots. Foto: Toomas Huik

Konkurentsiameti hinnangul käitus Eesti Gaas hoopis tarbijasõbralikult, kui ei nõudnud 2009. aasta kolme kuu eest, mil uus maagaasiseadus kehtis, oma klientidelt kohe kiiret raha juurde maksmist, vaid lükkas selle edasi selle aasta algusse.


Eesti Gaas esitas eelmisel aastal konkurentsiametile arvutuse, millest tulenes, et 2009. aasta kolme kuu eest oleksid pidanud tarbijad raha juurde maksma. Maagaasiseadus ei sätesta, kas seaduse ülemineku perioodil oleks tulnud 2009. aasta IV kvartali tasaarveldus teha 2010. aastal või 2011. aastal.

«Kuna ettevõte krediteeris tarbijaid ega hakanud 2010. aastal raha juurde nõudma, siis on ka konkurentsiamet seisukohal, et ettevõtte käitumine tasaarvelduse osas on olnud seaduspärane,» hindas ameti juht Märt Ots.

Ta lisas, et segadust on tekitanud vale arusaam tasaarvestusest. «On tekkinud arvamus, nagu oleks Eesti Gaas ka varem tasaarvestust teinud, samuti on viidatud eelnevatele perioodidele pikkusega 9 kuud, 12 ja 15 kuud. Tegelikult jõustus maagaasiseaduse muudatus 2009. aasta suvel ja enne seda mingit tasaarvestust ei toimunud. Seega on 15-kuuline periood erand. Tulevikus hakkab tasaarveldus toimuma täiskalendriaastate järgi.»

Ots selgitas, et konkurentsiamet ei ole Eesti Gaasile tasaarvestuse kohta kooskõlastust andnud, vaid ettevõte peab selle teostama ise vastavalt maagaasiseadusele ning esitama selle kohta ametile vastava aruande. Konkurentsiametil lasub kohustus kooskõlastada vaid sisseostetava gaasi hinnale lisatav müügimarginaal.

Vastavalt seadusele lähtub turgu valitsev gaasiettevõtja kodutarbijale müüdava gaasi hinna kujundamisel põhimõttest, et müüdava gaasi kaalutud keskmine hind sisaldab riiki sisseostetava gaasi hinda ja sellele lisatud müügimarginaali. Müügimarginaali piirmäär tuleb kooskõlastada konkurentsiametiga. Teised maagaasi müüjad, mida on meil ligi 20 ettevõtet, ei oma turgu valitsevat seisundit ja nende hinnakujundus on vaba.

Nimetatud maagaasiseaduse muudatus on jõus 2009. aasta suvest. Vastavalt sellele võib Eesti Gaas moodustada erinevaid tarbijagruppe ning enne uue hinnakirja kehtestamist peab avalikustama gaasi müügihinnad ja teavitama sellest tarbijaid vähemalt üks kuu enne nende kehtima hakkamist.

Tasaarvelduse kohta sätestab seadus, et kui kalendriaastal müüdud gaasi kaalutud keskmine hind erineb sama perioodi gaasi kaalutud keskmisest sisseostuhinnast, millele on lisatud müügimarginaal, tasaarveldab ettevõte hinnavahe tarbijaga kolme kuu jooksul ja esitab konkurentsiametile sellekohase aruande hiljemalt iga aasta 1. maiks. Tasaarveldus peab kajastuma gaasi müügi arvel eraldi reana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles