Lugeja küsib: kas tubakainfo kadumine suitsupakilt on seadusega kooskõlas? (4)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui suitsupakkidele tulid hoiatavad fotod, kadus sealt ühtlasi info sigarettide tõrva- ja nikotiinisisalduse kohta.
Kui suitsupakkidele tulid hoiatavad fotod, kadus sealt ühtlasi info sigarettide tõrva- ja nikotiinisisalduse kohta. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Tarbijakaitseseaduse kohaselt peab kauba koostis olema pakendil märgitud ning tootja märked ei tohi olla üle kleebitud. Sigaretipakkide puhul on nüüd talitatud mõlema sätte vastu - riigiametnik väitis, et nikotiini- ja tõrvasisalduse info asemel piisab kleebisest, et suitsus on 70 ohtlikku koostisosa. Kui meie seadus tagab, et saan valida väiksema nikotiinisisaldusega suitsu, siis ei kummuta seda EL aktid, mis on riikidel soovitava iseloomuga. Kas selle loogika järgi peaks olema igal pudelil prükkaripilt ja tüsedad kandma rinnal tärni, sest ohustavad oma tervist?» pärib lugeja.

Vastab sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna keskkonnatervise ja kemikaaliohutuse juht Ramon Nahkur.

Tarbijakaitseseadus on üldseadus, millest tulevad üldised nõuded kauba märgistusele. Juhul kui teatud kauba osas kehtib eriseadus, tuleb järgida viimast. Tarbijakaitseseadus ütleb, et tarbijale pakutaval kaubal, selle müügipakendil või etiketil olev märgistus peab olema selgesti loetav, arusaadav ja üheselt mõistetav ning vastama kõigile kauba märgistuse kohta kehtestatud nõuetele.

Tubakatoodete osas kehtib tubakaseadus, mille kohaselt ei tohi tubakatoote pakendi märgistus sisaldada teavet ega kasutada ühtegi teksti või kujutist, mis muuhulgas:

  • reklaamib tubakatoodet või soodustab selle tarbimist, luues väära mulje tooteomaduste, tervisemõju, -riskide või eralduvate ainete kohta;
  • annab teavet tubakatoote nikotiini-, tõrva- või vingugaasisisalduse kohta.

Tegemist on EL direktiivist (2014/40/EL artikkel 13) tuleneva nõudega, mille liikmesriik on kohustatud üle võtma siseriiklikku õigusesse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles