Tahvelarvuti – moodne töövahend või mänguasi?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudeng Sandra (vasakult) jaoks on tahvelarvuti ennekõike luger ja tekstitöötlusvahend, vanem vend Sander kasutab seadmes oma tööks vajalikku suhtlus- ning müügimehe tarkvara, väikevennad Markus ja Oskar aga naudivad arvutimängude kirevat maailma.
Tudeng Sandra (vasakult) jaoks on tahvelarvuti ennekõike luger ja tekstitöötlusvahend, vanem vend Sander kasutab seadmes oma tööks vajalikku suhtlus- ning müügimehe tarkvara, väikevennad Markus ja Oskar aga naudivad arvutimängude kirevat maailma. Foto: Maanus Masing

Pealkirjas püstitatud küsimusele ei ole võimalik üheselt vastata, sest tänapäeval toodetavad tahvelarvutid sobivad oma tehniliste võimaluste poolest nii üheks kui teiseks. Küsimus taandub küsija suhtumisele ja vajadustele.

Paljuski tänu iPadi võidukäigule on tahvelarvutid leidnud elektroonikaseadmete turul oma kindla koha. Tahvelarvutite, kõnekeeli tahvlite tootjaid pole väga palju, kuid mudelite valik on üsna suur.

Tahvelarvuteid on põhimõtteliselt kahte tüüpi. Personaalne tahvelarvution «päris» arvuti, ainult et palju kompaktsem. Tahvelarvutiga saab vajadusel ühendada klaviatuuri ja arvutihiire ning muuta selle sülearvutiks. Sellistele tahvlitele saab installida täisväärtuslikke operatsioonisüsteeme, nagu näiteks Windows, Linux ja Mac OS.

Mobiilne tahvelarvuti on nutitelefoni ja sülearvuti hübriid, mõeldud eelkõige internetis surfamiseks. Erinevalt personaalsest tahvlist on mobiilsel tahvelarvutil mobiilne operatsioonisüsteem, näiteks Google Android või Apple’i iOS.

Täisväärtuslikku operatsioonisüsteemi mobiilsele tahvelarvutile installida ei saa ja sellised seadmed on vähem funktsionaalsed kui personaalsed tahvelarvutid.

Enamik inimesi mõtleb tahvel­arvuti all aga just mobiilseid tahvleid. Need on kerged, suhteliselt odavad, mugava kasutajaliidese ja veebisirvimise funktsiooniga ning nendega saab pikalt töötada.

Kuna kooliaeg on peagi ukse ees ja koolinoored ühed usinamad tahvlite kasutajad, uuris Saarte Hääl, mida võiks tahvelarvuti soetamisel teada. Lähemalt loe Saarte Häälest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles