Vitamiinirikkad viljad, mis maitsevad augustis kõige paremini

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värsked puuviljad.
Värsked puuviljad. Foto: Elmo Riig

Aeg liigub sügise poole ning koduses aias hakkavad esmases värskuses toiduained juba otsa lõppema. Küll aga leidub veel palju vilju, mille hooaeg kestab ning mis maitsevad augustis eriti mahlaselt ja magusalt.

Tomatid. Väljaspool hooaega poelettidel müüdavad tomatid on maitsetud ja kõvad. Praegu on aga tomatite tippaeg ning neid saab kätte nii turult ja koduaiast kui ka kodumaiseid vilju poelettidelt. Kui tomatit valid, siis jälgi, et sellel oleks viljale iseloomulik lõhn ja erepunane värvus ning et see poleks liiga pehme ega kõva. Tomatid on suurepärased C-vitamiini allikad, kuna üks suur tomat sisaldab ligi veerandi päevasest vitamiinivajadusest.

Vaarikad. Vaarikad valmivad juba varemgi, kuid kui need liiga vara ära korjata ja sügavkülma panna, siis ei valmigi need täielikult. Augustis saavutavad marjad oma maksimaalse magususe. Ka vaarikates on palju C-vitamiini – tassitäiest vaarikatest piisab poole päevase vitamiinivajaduse täitmiseks.

Baklažaan. Kuigi ka need on poes saadaval peaaegu aastaringselt, maitsevad need kõige paremini augusti keskel. Otsi selliseid köögivilju, mille pealispind on sile ja läikiv ning mis tunduvad rasked. Keskmise suurusega viljad on kohe valmis küpsetamiseks või praadimiseks, suurte puhul peaks neile kibeda maitse vähendamiseks veidi soola puistama. Viilutatud baklažaan on suurepärane asendus pastale ning vili on tuntud oma suure kiudainesisalduse poolest, samas kui kaloreid on selles väga vähe.

Ploomid. Ploomid ei küpse enam kuigi palju pärast ära korjamist, seega võid neid julgelt paberkotis säilitada. Ploome võib tarvitada nii hommikusöögiks, magustoiduks kui ka pista viiludena jäätee või maitsevee sisse. Ka nendes sisaldub palju vitamiine ning kiudaineid, mis kiirendavad ainevahetust.

Melon. Suvehooajal on nii erinevad melonid kui arbuusid mahlakad ja magusad. On tohutult retsepte, mida nendega saab teha. Kuumal suvepäeval on mõnus teha neist näiteks smuutit või jäätist ning ei tasu ka unustada, et veerikas vili aitab vältida veepuuduse teket.

Nektariinid. Küpsel nektariinil on tugevalt magus aroom ning punakas tihke koor. Püüa valida keskmise suurusega nektariinid, sest need on tavaliselt kõige mahlakamad ja magusamad. Väiksed ei pruugi veel päris valmis olla ning suured võivad juba olla omandanud jahuse konsistentsi. Nektariin kuulub luuviljaliste hulka ning aitab hoiduda diabeedist ning südame-veresoonkonna haigustest.

Mais. Olgu see keedetud, aurutatud või grillil küpsetatud – mais on suurepärane suvetoit. Maisi puhul otsi tiheda kestaga tõlvikuid ning valmista see toiduks hiljemalt kahe päeva jooksul. Maisis sisalduvad fütotoitained, mis aitavad nägemist parandada.

Basiilik. See annab toidule omapärasema meki ning rikastab salateid. Ole tähelepanelik basiiliku ostmisel, et selle lehed poleks kannatada saanud, sest vastasel juhul kaotab see oma hea maitse paari päeva möödudes. Seda võid säilitada samamoodi nagu lõikelilli, paigutades maitsetaime vaasi või tassiga vette ning hoida toatemperatuuril. Basiilik on hea rauaallikas ning sisaldab sealjuures väga vähe kaloreid.

Virsikud. See vili sobib nii soolastesse kui magusatesse toitudesse, sobides kokku näiteks erinevate juustudega või kanaga. Samuti võib proovida virsikute grillimist. Virsikutes on palju kiudaineid ja C-vitamiini.

Kabatšokk. See on samuti mitmekülgne vili, mida võid lisada nii praele, salatisse, pastale kui ka küpsetistesse. Tänu kaaliumisisaldusele on kabatšokk hea toiduaine südame tervisele.

Allikas: RealSimple

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles