Ministeerium: ID-kaardi põhine lahendus läheb maksma kuni 70 000 eurot (1)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Aaviksoo.
Ain Aaviksoo. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaalministeeriumi kinnitusel on töötukassa plastkaartide asemel loomisel ID-kaardi põhine lahendus, mille hind jääb vahemikku 50 000 kuni 70 000 eurot.

Sotsiaalministeeriumi e-teenuste ja innovatsiooni asekantsler Ain Aaviksoo kinnitas, et praegune lahendus, kus töötukassa väljastab osalise töövõimega ja töövõimeta inimestele eraldi plastkaarte, on ajutine. Seda oli vaja, et tagada töövõimereformi käivitumine tänavu 1. juulist.

«Töövõime tõendi jaoks on plaanis luua terviklahendus, mis sobib ka teiste sotsiaalministeeriumi haldusalas väljastatavate tõendite (nt sotsiaalkindlustusameti puude raskusastme tõendi ja pensionitunnistuse) jaoks. Kuna terviseandmete näol on tegemist delikaatsete isikuandmetega, millele kehtivad ranged andmekaitse nõuded, tuleb lahendus põhjalikult läbi mõelda ning kooskõlastada erinevate osapooltega,» selgitas Aaviksoo, kelle sõnul on ministeeriumil olemas põhimõtteline lahendus, millele on oma nõusoleku andnud ka andmekaitseinspektsioon (AKI).

Selle hind jääks esialgsel hinnangul vahemikku 50 000–70 000 eurot, kinnitas Aaviksoo. Selle lisanduvad AKI nõutud kulud järelevalvele.

«Järgmine samm on osapooltega kokku leppida, kas ID-kaardi põhine tõend realiseeritakse eraldi töötukassa ja sotsiaalkindlustusameti jaoks või üheskoos. See otsus peaks sündima lähikuudel. Igal juhul on sotsiaalministeeriumi eesmärgiks kodanikele mugavate, kaasaegsete ja turvaliste teenuste pakkumine.»

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi side ja riigi infosüsteemide asekantsler Taavi Kotka kritiseerib töötukassa uusi plastkaarte puuetega inimestele, mille alusel nad soodustusi saavad. Kotka sõnul on lihtsam kasutada vaid ID-kaarti, mille andmebaas ütleb, kas inimesel on õigus soodustusele ja mis ulatuses.

«Töötukassa poolt mingi uue plastikkaardi välja töötamine tundub ikka täiesti uskumatult halb idee. Kallim riigile, ebamugavam inimesele,» kommenteerib Twitteris ka riigihalduse minister Arto Aas.

Töötukassa avalike suhete juht Erko Vanatalu selgitas, et töövõimereformi etapina hakkasid tänavu juulis töövõimetust esmakordselt tõendada soovivad inimesed käima töötukassas töövõimehindamisel.

Seadus aga ütleb, et «töötukassa teeb inimesele andmed tema osalise või puuduva töövõime kohta kättesaadavaks elektrooniliselt või väljastab talle soovi korral sellekohase dokumendi».

«Meie jaoks oli küsimus, mis kujul,» lisas Vanatalu. Tema sõnul oli ka töötukassa esimene soov ja eelistus, et selleks oleks ID-kaardi põhine lahendus, aga sotsiaalministeerium pole selle õiguslikku ja tehnilist lahendust veel välja töötanud. Vanatalu sõnul pidi töötukassa mõtlema välja mingi lahenduse, et seadusega pandud kohustust täita.

Alates augustist annab töötukassa osalise või puuduva töövõimega inimestele plastikkaardi, tõendamaks nende vähenenud töövõimet.

Kaart on vajalik vähenenud töövõime tõendamiseks ning see kehtib koos isikut tõendava dokumendiga, teatas töötukassa pressiteate vahendusel. Töötukassa saadab kaardi posti teel inimestele, kelle töövõime on hinnatud osaliseks või puuduvaks.

Eeskätt võib kaarti vaja minna kohaliku omavalitsuse või eraettevõtete pakutavate soodustuste kasutamiseks, riigiasutused vahetavad soodustuse andmiseks vajalikke andmeid oma andmekogude kaudu.

Juhul kui tegemist ei ole seaduses ettenähtud soodustusega, otsustab soodustuse andmise ja selle ulatuse konkreetne teenusepakkuja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles