Kaheksa nippi, mis toovad sulle parema une

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küljel magamine võib soodustada kortsude tekkimist.
Küljel magamine võib soodustada kortsude tekkimist. Foto: SCANPIX

Vähkred magamistoas küljelt küljele, ei saa ega saa und? Pakume sulle kaheksa nippi, mis peaks tooma parema une.

1. Kontrolli oma magamistoa temperatuuri

Magamistoas peaks temperatuur jääma 18-22 soojakraadi vahele. Kui talvel hakkab jahe, võta peale pigem soojem tekk.

2. Kontrolli, et magamistuba oleks piisavalt pime

Kindlasti pagenda magamistoast kõik helendavate ekraanidega, vilkuvad ja piiksuvad elektroonikaseadmed. Samuti ei tule unele kasuks tuppa paistev tänavavalgustus, voodinaabri öölamp vms.

3. Ära vähkre voodis, kui und ei tule

Ei maksa tulutult voodis und oodata, see tekitab pigem liigset stressi. Oota und umbes 20 minutit, kui und ei tule, tõuse ja mine kodus mõnda vaiksesse rahulikku kohta, näiteks loe raamatut, kuni tunned, et muutud uniseks. Ärevaks tegev telekavaatamine on aga kindel ei!

4. Väldi valesid snäkke ja alkot

Katsu enne magamajäämist vältida liha, tumedat šokolaadi, kohvijooke, tomatit, sibulat ja tsitruselisi, samuti ära joo alkoholi. Näkitse parem banaani või veidi kodujuustu.

5. Ära tukasta pikemalt

Kerge 10 või 20 minutit päevast tukastamist on veel okei, aga pikemaid päevaseid magamispause katsu pigem vältida ning kindlasti ära tukasta pärast kella kolme päeval.

6. Kontrolli oma madratsit ja patja, samuti voodipesu

Kehva une põhjuseks võib olla ka valesti valitud madrats või padi. Vaata, et nood sobiks just sinu kehakuju ja vajadustega, samuti kontrolli oma voodipesu - võimalik, et oled mõne materjali vastu allergiline.

7. Lõpeta muretsemine

Hommik on õhtust targem, ütles vanarahvas.

8. Ära jäta trenni hilisõhtuks

Kuigi võib olla raske pere kõrvalt trenniaega näpistada, pead teadma, et kui jätad õhtuks raske kardiotrenni, mõjutab see su und. Vali pigem rahustavaid ja lõdvestavaid harjutusi, kuid soorita neid mõistlikul ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles