Hinnavalve aitas ja aitab hindu kontrolli all hoida

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küttepuude hinnad on tõusuteel.
Küttepuude hinnad on tõusuteel. Foto: SCANPIX

Eelmise aasta oktoobris Facebookis algust saaud Hinnavalve liikumine on kogunud tänaseks 3300 liiget ja saavutanud mõningaid üsna märkimisväärseid tulemusi, mille hulka kuulub näiteks selle aasta algusse planeeritud notaritasude tõusu ärajäämine.


«Huvi selle algatuse vastu oli suur ja grupiga liitus päris palju inimesi. Tänaseks on Hinnavalvel üle 3300 liikme. Suurim muudatus toimimise kolme kuu jooksul on vast see, et kui alguses olin mina see põhiline vedaja ja informatsiooni levitaja, siis üsna pea läks asi nendesse rööbastesse, kuhu ta pidigi minema – liikmed ise hakkasid Hinnavalve lehekülge täitma,» rääkis liikumise algataja Valdo Randpere.

Hinnavalve eesmärk oli ja on: hoida silma peal kaupmeestel, kes ebaausate hinnamoonutustega tegelevad. Vaatluse all oli näiteks hindade tõstmine euro tuleku egiidi all, samuti hindade kroonidest eurodeks ümardamine tarbijale ebasoodsalt.

Kiiresti tulid ka esimesed töövõidud – mõned poed alandasid teatud kaubaartiklite hindu peale Hinnavalve lehele sattumist, mõned ettevõtted loobusid oma planeeritud ja juba välja hõigatud hinnatõusust. Tulemuslik oli sekkuimine ühe kohaliku omavalitsuse planeeritud sünnitoetuse vähendamisse.

Kõige suuremat arvu inimesi mõjutas vast see, et Hinnavalve aitas kaasa sellele, et notaritasud 2011.aastal ei tõsnud, kuigi selline tõus oli esialgselt planeeritud. Kindlasti oli Hinnavalvel oma osa ka selles, et Tallinna Linnavalitsus otsustas taanduda parkimistasude veerandtunnipõhisest arvestusest ja tagasi minna minutipõhisele parkimisele.

Randpere tõdeb, et ehkki sellist Hinnavalvet on ka tulevikus tarvis, et kaupmehed ja teenindajad ei tõstaks hindu ilma otsese turumajandusliku põhjenduseta, pole paraku päris paljude hinnatõusude vastu mitte midagi võimalik teha, sest need on tingitud globaalsetest toorainehindade muutustest.

«Ka on just meie väike ja tihtilugu vaid paari tegutseja vahel mõnusalt ärajagatud turg see faktor, mis ei lase siin turumajandusel igal hetkel päris normaalselt toimida. Ka hiljutine suhkrupaanika on heaks näiteks sellest, kuidas pisikese turuga vastikult kergelt manipuleerida saab,» ütleb ta.

Kas Hinnavalvet ka edaspidi vaja läheb, näitab aeg. Sellise kodanikualgatuse toimimine sõltubki ainult sellest, kui usinalt seda kasutatakse. Praeguseks on valminud ja Facebooki lehel kättesaadav unikaalse tarkvara, mis võimaldab inimestel end hinnavalvuriks registreerida ja süsteemselt hindade muutusi sisestada.

Selline toimiv lahendus võiks olla heaks abiliseks ostuotsuste langetamisel. Eelduseks on muidugi see, et inimesed seda rakendust kasutama hakkaksid ja seda seejuures järjekindlalt teeks. Hinnavalve tavalehele võib aga endiselt oma tähelepanekuid kirja panna ning muu hulgas  ka veidi auru välja lasta, kui mõni kaupmees ikka päris kurjaks on teinud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles