Terviseamet eemaldas müügilt ohtlikud mänguasjad

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müügilt eemaldatud nukk.
Müügilt eemaldatud nukk. Foto: Terviseamet

Terviseameti järelevalvetoimingute tulemusena kõrvaldati turult mai, juuni ja juuli jooksul Hiinas toodetud nukk ning korvpallilaud, mis sisaldavad endas kahjulikke aineid.

Hiinas toodetud mänguasi «Nukk Winter Princess topsis» ei vastanud majandus- ja kommunikatsiooniministri määrusele «Mänguasja ohutusnõuded ja nõuetele vastavuse tõendamise kord» § 3 lõike 2 ning Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse nõuetele, kuna nuku kingad sisaldasid bis(2-etüülheksüül)ftalaati (DEHP) koguses, mis ületab lubatud piirväärtust 12 korda ning dibutüülftalaati (DBP) koguses, mis ületab lubatud piirväärtust 152 korda.

Foto: terviseamet
Foto: terviseamet Foto: Terviseamet

Ka Hiinas toodetud korvpallilaud ei vastanud majandus- ja kommunikatsiooniministri määrusele «Mänguasja ohutusnõuded ja nõuetele vastavuse tõendamise kord» ning Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse nr 1907/2006 XVII lisa kande 51 nõuetele, kuna komplekti kuuluv pall sisaldas dibutüülftalaati (DBP) (CAS nr 84-74-2) koguses, mis ületab lubatud piirväärtust 1,6 korda.

Ftalaadid on reproduktiivtoksilised ained, mis võivad pikaajalisel toimimisel olla kahjulikud suguvõimele. Ftalaate kasutatakse peamiselt plasti pehmendajana ehk plastifikaatorina.

Terviseametile teadaolevalt eemaldasid ettevõtjad müügilt 58 nukku ning 113 korvpallilauda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles