Kaheksa geniaalset mõtet, millest töövestlusel soojenduseks rääkida

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööintervjuu.
Tööintervjuu. Foto: SCANPIX

Hiljutised uuringud näitavad, et töövestluse ülesehitamine väikese soojendusjutuga võib anda sulle teiste töötajate ees eeliseid.

Neile, kellele väikse jutuvada ajamine loomulikult ei tule, on Business Insider välja otsinud mõned viisid, kuidas võõraste inimeste inimestega suheldes jääd murda. Põhiline saladus on see, et küsida tuleb lahtise lõpuga küsimusi, ehk siis lasta inimestel palju rääkida - nii saad näidata, et oled ka hea kuulaja.

Nii ebaloomulik kui see ka poleks, tuleb tähelepanu pöörata oma kehakeelele ja silmsidele vestluspartneriga ning veenduda, et oled kogu oma keha ja meelega käimasolevas vestluses.

1. Mul on hea meel sinuga kohtuda, kuidas nädalavahetus läks?

See ei jäta vabaks jutuks küll kõige rohkem ruumi, aga vähemalt näitab küsimus, et oled enesekindel ja sõbralik. Samuti lubab see väiksel vestlusel areneda vältides liiga sõbralikku olekut.

2. Millist siin selgeks saadud oskust hindad enim?

Hea mõte on hoida vestluse fookus intervjueeritaval, tema headel kogemustel ja sellel firmal, millest jutt käima hakkab.

3. Oi, milline ilus kunstiteos!

Kuna paljudes kontorites on seintele riputatud maale või pilte, siis on hea sellest ühist teemat leida. Oluline ei olegi see, mida kunstist rääkida, vaid pigem see, kui kiiresti saadakse inimesega jutusoonele. Pealegi näitab kunsti vastu huvi tundmine, et oled mitmekülgne inimene.

4. Mul väga meeldis viimane uudis firma kohta.

Komplimendid on alati head, kui need keskenduvad firma või intervjueerija hiljutistele saavutustele. Selline väljaütlemine näitab sinu tähelepanelikkust, meeldivust ja seda, et oled kodus korralikult eeltööd teinud.

5. Milline on sinu parim mälestus siin töötatud ajast?

Inimese kogemuste kohta pärimine näitab, et oled positiivne ja ka emotsionaalselt intelligentne inimene, sest oskad küsida teiste tunnete kohta.

6. Ma lugesin väga mõtlemapanevat artiklit täna.

Kui intervjueerija sellega lausega kaasa läheb, siis jätka teemat, kui ei, siis mine kiiresti uuele teemale. Peaasi, et vestlus ei muutuks ühepoolseks.

7. Mulle meeldis su sõnavõtt!

Mõnikord on ette teada, kellega tööintervjuul jutuajamiseks läheb. Sel puhul on hea uurida nende tausta ning otsida üles teemad, kus asjatundjad sõna võtnud on. Nii saad enda ideesid nende omadega siduda ja vestlusel mõnusama õhkkonna luua.

8. Sa oled siin vist juba viis aastat töötanud, mis selle töökoha juures sulle kõige rohkem meeldib?

Töö keskkonna kohta uurides näitad taas huvi kogu firma vastu ja saad ka ise rohkem teada. Mida rohkem uue töö kohta uurinud oled, seda tõenäolisem on leida ühisteemasid intervjueerijaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles