Millised on 2010. aasta parimad lasteraamatud?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriministeerium toetab lasteraamatute vene keelde tõlkimist.
Kultuuriministeerium toetab lasteraamatute vene keelde tõlkimist. Foto: SCANPIX

MTÜ Lastekaitse Liidu eestvedamisel valisid jaanuari viimastel päevadel lastekirjanduse eksperdid 2010. aastal ilmunud uudiskirjanduse hulgast taaskord välja parimad lasteraamatud.


«Oleme olukorras, kus lasteraamatuid ilmub palju ja vanematel on raske valida oma lastele väärt kirjandust. Et leida üles hea lasteraamat, on vaja kursis olla uudiskirjandusega. Heade lasteraamatute lugemine suurendab aga laste lugemishuvi. Seda probleemi leevendada püüdes hakkas Lastekaitse Liit 2009. aasta kevadel välja andma «Hea raamatu» märki,» seisis liidu avalduses.

Tavalise 10 parima raamatu asemel valiti sellel korral välja 13 raamatut. Valiku tegemisel arvestati eri vanuses lastega: mudilastest kuni põhikooli lõpetajani. Žanriliselt otsustas žürii esile tõsta ka hea luule- ja aimeraamatu.

Raamatuid hindasid lastekirjandusega igapäevaselt kokku puutuvad inimesed üle Eesti: eksperdid Eesti Lastekirjanduse Keskusest, Eesti Lugemisühingust, Emakeeleõpetajate Seltsist lisaks lasteraamatukogude töötajad ja lastekirjanduse uurijad. Valiku tegemisel võeti arvesse ka laste endi arvamust.

Parim luuleraamat
«Karukell ja kellakaru» – Peeter Volkonski

Parim aimeraamat
«Risti-rästi läbi Eestimaa» – Kristjan Jaak Kangur, Eva Kolli, Ruth Laane, Sirje Laidre, Sirje Ootsing, Kersti Tormis

Eelkool
«Kiisu raamat» – Heli Illipe-Sootak
«Mannikese lugu» – Aidi Vallik
«Oo, kui kaunis on Panama» – Janosch

Noorem kooliiga
«Tobias ja teine B» – Piret Raud
«Seiklus salamandril ehk Morten Viksi uskumatud juhtumised lollide laevas» – Kaspar Jancis
«Õuduste kool» – Grigori Oster

Keskmine kooliiga
«Georg ja universumi salavõti» – Stephen Hawking, Lucy Hawking
«Kiilivõrendik» – Eva Ibbotson
«Andja» – Lois Lowry

Noored
«Ööloom» – Kate Thompson
«Nullpunkt» – Margus Karu

Liit lisas, et hea lasteraamat on kaunilt kujundatud, arendab kujutlusvõimet, inspireerib, äratab uudishimu, näitab, kui mitmekülgne on maailm, pakub lugemisel huvi ja innustab last edasi lugema, ei sea ealisi piiranguid, on huvitav nii lapsele kui vanemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles