Seitse harjumust, mis takistavad jõukaks saada (1)

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Alustad oma nädalat nagu ikka parimate kavatsustega, kui aga pühapäev kätte jõuab, avastad taas, et oled kulutanud liiga palju.

Enne kulusid kontrolli alla võtma hakata, tuleks tõsine pilk heita oma tööpäevale, sest tihti hiilivad rahatähed salaja taskust välja just töönädala vältel, kirjutas Business Insider.

1. Liiga palju tippi

Jah, restoranis õhtusöögi ajal oleks kena jätta teenindajale jootraha, aga kas ühe kaasahaaratava võileiva või kohvi eest peaks ikka neljandiku jagu veel lisaks tänutäheks jätma?

2. Lõunasöögi unustamine

Selle võib unustada koju või parki sööma minnes kontori külmkappi ja seejärel avastada, et kuskil söögikohas oleks palju parem mõte lõunatada. Igapäevane väljas süüa on aga meeletu kulu, nii rahalises kui ka keskkonna mõttes.

Kui kipud kodust toitu maha unustama, siis pane endale telefoni meeldetuletus või välisuksele silmapaistev kiri. Samuti on mõttetu osta iga kord uut veepudelit, võta seegi parem kodust kaasa.

3. Allahindluste ignoreerimine

Väga paljudes kohtades kehtivad päevapakkumised. Loomulikult peab endalt küsima kõigepealt, mille järgi isu on. Tavaliselt aga on päevapakkumisi üsna mitu, nii et eri söögikohtade vahel peaks igaüks endale sobiva lõunasöögi leidma, seega pole mõtet tellida toitu tavamenüüst, kui on olemas ka odavamad pakkumised.

4. Suured poed

Mõnikord tekib lõunapausi ajal tahtmine teeäärsesse poodi sisse astuda, sest nad lihtsalt kutsuvad sind oma reklaamiga. Kuigi esimese hooga ostad kõike vajalikku, siis mõne aja pärast otsustad üle vaadata ka naaberriiulid. Nii astudki üle lävepaku kuhja asjadega, mida sul tegelikult ikkagi vaja ei olnud.

5. «Jah» kõigele

Tahad töökohas uute inimestega sõprust luua, olla aktiivne ja väljapaistev, selleks aga ei peaks igast pakkumisest kinni haarama. Täiesti normaalne on öelda, et oled kulutanud sel kuul juba liiga palju raha väljas söömisele ja anda kutsele eitav vastus. Või paku hoopis alternatiivi, et lähte koos jalutama, kõikide ettepanekutega ei pea nõustuma.

6. Väljategemine

Päris lõbus võib olla baaris suure väljategija rollis, kui sul aga selleks tegelikult raha pole, siis pole mõtet ka oma kaarti välgutada. Nii lihtne see ongi. Kui võidad lotoga, saad töö eest preemiat, siis palun.

7. Kohv

Igapäevane kohviostmine võib tunduda päeva lõikes tühise kuluna, sest mis see paar eurot ikka ära ei oleks. Kui aga nädalas viie päeva jooksul panna kaks eurot kohvi alla magama, teeb see kuus juba 40 eurot. Uhkemad kohvid on kallimad veelgi, võib-olla on võimalus neid kulutusi vähendada, valides pisut odavamat varianti.

Kõiki kulutusi vältida pole aga mõtet, ilmselt ei tuleks raha kokkuhoidmisest nii midagi välja. Sea endale pigem kindlad ja reaalsed eesmärgid. Kindlasti ei pea iga päev hakkama vaid võileivast ja banaanist toituma, aga kindlasti pole iga päev vaja ka väljas söömas käia, lihtsalt selle pärast, et teised nii teevad. Kui sa pole päris kindel, kuhu raha kaob, siis on mõistlik üle vaadata igapäevased pisikulutused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles