Viis lihtsat harjumust, mis muudavad su positiivsemaks inimeseks

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas optimistiks sünnitakse või saadakse? Me kaldume mõtlema, et neid, kes näevad elu eredamat külge, ongi õnnistatud positiivse loomusega.

Mõnel ehk tõesti on eelis olla õnnelikum kui teisel, kirjutas Business Insider. Teadus on aga suuresti tõestanud ka seda, et positiivsus on oskus, mida saab õppida ja arendada. Täpselt samamoodi nagu igapäevaselt oma keha raskustega treenides arenevad lihased, saab päevas pisiasju muutes suurendada oma positiivset ellusuhtumist.

1. Tee list

Leia lihtne viis panna kuskile kirja kõik see, mille eest oled tänulik. Alati kui tunned, et miski tegi sulle head meelt, siis võid selle sinna juurde lisada. Tänulikkuse tunne süvendab rõõmsameelsust ja kaitseb sind stressi, negatiivsuse, ärevuse ja depressiooni eest.

2. Harju äraütlemistega

Kõlab hullumeelselt, aga paljude kuulsuste peal praktiseeritakse seda, et kõige peale lastakse neil teha midagi rumalat ja saada siis sellele julma vastukaja, et kasvatada staaride enesekindlust. Tagasilöökidest ülesaamine on oskus – nii südame murdumine kui kehvalt läinud tööintervjuu on hea õppetund, kuidas kehvadest olukordadest üle saada.

3. Väldi virisejaid

Virisemist saab võrrelda emotsionaalsel tasemel sellega, kui keegi laseb kitsas liftis oma kõhutuuled valla. Mõlemal juhul on tegemist vastiku olukorraga. Vinguja seltskonnas rikub ka teiste tuju ning ega liftis kõhutuulte sees seisteski tuju parem saa olla.

Nii nagu sa ei tahaks olla ühes liftis mehega, kes sõi lõunaks liiga palju ube või hapukapsast, proovi kiiresti väljuda ka seltskonnast, kus keegi hakkab vinguma. Virisemine viib negatiivsete emotsioonideni, vähendab eluga rahulolu ja optimismi.

4. Hinga

Sa kulutad terve oma elu hingamisele, seepärast on lihtne unustada, kui oluline on psühholoogiliselt mõnel hetkel ka hingamisele keskenduda. Meie hingamine muutub olenevalt enesetundest ja me saame ka ise hingamist muutes oma emotsioone muuta.

5. Märka õiglust

Kahjuks elame maailmas, mis annab meile iga päev piisavalt põhjust muretsemiseks. Aga isegi kui suured pealkirjad igal pool räägivad õudustest, tuleb leida üles need vaprad ja tublid hinged, kes pimedusest läbi kumavad. Sea endale harjumus leida ka halvas päevas midagi head ja ka halbades uudistes midagi head.

Igast looduskatastroofist, sõjast või muust traumeerivast kogemusest leiad sa inimesi, kes tõusevad ka pärast sellist ränka kogemust üles ning on toeks üksteisele ja suudavad jagada kaastunnet ja armastust. Hoia kinni tänapäeva lugudest, mis räägivad kangelaslikest tegudest ja inimestest, et need oleks sind kehvematel aegadel toetamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles